Nationsväljarguide

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Som ny i Lund kan det vara svårt att skilja nationerna åt.

Därför har Lundagård gjort en jämförelse av allt från avgift till vad de erbjuder sina medlemmar och vilken profil de har.

Blekingska

Antal bostäder: 69 korridor- och pentryrum och 20 lägenheter.

Avgift till nationen: 110 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Fullständigt frivilligt med engagemang. Man kan skriva upp sig på listor i början på terminen, och bli uppringd av respektive utskott, eller själv ringa/anmäla sig på hemsidan när som helst under terminens gång.

Förmåner som medlem: Som medlem har man alltid rabatterat inträde på klubben Indigo.

Förmåner som aktiv: Har man jobbat två gånger eller fler är man välkommen på jobbarfest vid terminens slut, har man jobbat fyra gånger eller fler under en termin får man ”gudrunkort” vilket ger gratis inträde på Blekingska, Wermlands och Kalmar hela nästkommande termin. Dessutom får de som jobbar på Indigo tack-”sexa” veckan efter med gratis mat och gratis inträde till Indigo den kvällen. Det ordnas också fester och resor för de aktiva.

Speciella aktiviteter: På Indigo spelar alternativa liveband av varierande dignitet i runda slängar tre av fyra fredagar. (artister som spelat här, ett axplock: Embassy, Of Montreal, Le Sport, Laakso, The Tough Alliance, Sophie Rimheden, Eskobar och många, många fler)

Profil: Musik, med inriktning på den alternativa scenen.

Göteborgs

Antal bostäder: 44

Avgift: 60 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Välkommen in på vår expedition för att få information om vilka olika sätt det finns att engagera sig på. På expeditionen finns även möjligheten att skriva upp dig på intresselistor för olika utskott.

Förmåner som medlem: Nationstidningen Natio Gothoburgensis hem i din brevlåda två till tre gånger per termin. Som novisch har du möjlighet att gå på Lunds största och bästa novischfest med upp till 1 000 besökare och du blir tilldelad en fadder redan i terminsstart. Som medlem hos oss har du också möjligheten att flytta in på Kållehus.

Förmåner som aktiv: Fritt inträde på restaurangen och nattklubben Kajutan. Dessutom så får du uppleva fester och andra gratistillställningar. Vid våra större evenmang priviligeras också du som aktiv i samband med våra biljettsläpp.

Speciella aktiviteter: Norra Europas största studentbal och Sveriges näst största fracksittning, GA-balen. Beachvolleybollturnering 14-16 september.

Profil: Göteborgs nation – Om Poseidon själv får välja

Hallands

Antal bostäder: 98 bostäder, varav cirka 20 är lägenheter med pentry

Avgift: 80 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Vi har ca 60 förmannaposter där man blir ansvarig för en del av verksamheten, till exempel onsdagspuben eller fotoverksamheten. Annars kan man lätt vara med som jobbare i verksamheten.

Förmåner som medlem: Alla som skriver in sig på nationen får en gratis lunch eller cafémat. Vi har också eget fotolabb och halltider i Tunahallen för idrott. Som medlem i Hallands får man varje termin hemskickat två nummer av vår tidning Väderö och en personlig anmodan till nationens vårbal Bockbalen.

Förmåner som aktiv: Förmän går före i kön på Hallands. Jobbar man tre gånger kommer man in gratis på fredagarna under resten av terminen. Företräde i bostadskön.

Speciella aktiviteter: Hallands har ett framgångsrikt fotbollslag, HNFF, med damlag i div 3 och herrlag i div 6. Vi har även ett cricketlag samt ett segelsällskap, HNSS för seglingsintresserade.

Profil: Hallands nation – som hemma fast bättre!

Helsingkrona

Antal bostäder: 160 korridorrum, 8 pentry och 21 lägenheter

Avgift: 104 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Visar man intresse av att delta i något av nationens utskott blir man kontaktad av en ansvarig från nationen. Intresseanmälan kan göras dels via hemsidan, men även genom att besöka expeditionen. Det finns inga krav på hur många gånger man måste jobba och alla är välkomna att jobba och prova på så många olika delar av vår verksamhet som man önskar.

Förmåner som medlem: Som medlem i Helsingkrona har man tillträde till nationens lokaler, exempelvis fotoutskottets mörkerrum, och dessutom möjlighet att gratis eller till kraftigt subventionerade priser delta i olika arrangemang som nationen anordnar. Exempel på detta kan vara att besöka museum eller åka och se fotbollsmatcher.

Förmåner som aktiv: företräde i bostadskön.

Speciella aktiviteter: Helsingkrona har ett eget fotbollslag, FC Helsingkrona, som spelar i Svenska fotbollsförbundets seriesystem, nationsvärldens i särklass fräschaste bastu- och relaxavdelning och ett biljardrum under konstruktion.

Profil: Helsingkrona är nationen med något för alla! Här möts och umgås studenter med helt skilda utbildningar, bakgrund och åsikter. Däremot är våra nattklubbar nischade, allt för att kunna erbjuda något extra gentemot de många mainstreamklubbar som finns i Lund. Helsingkrona har tre olika nattklubbar, vilka har inriktning på house, latino och schlager.

Kalmar

Antal bostäder: 58 korridorsrum och 16 lägenheter

Avgift: 80 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Man engagerar sig antingen genom sin faddergrupp och provar på lite allt möjligt eller i den sektion som man tycker verkar spännande. Det finns möjlighet att engagera sig i flera sektioner.

Förmåner som medlem: Möjlighet att bo i nationens bostäder, gratis idrott fyra dagar i veckan på Victoriastadion och rabatterad hyra av nationens lokaler.

Förmåner som aktiv: Gratis inträde på Kalmar nation, Wermlands och Blekingska, en resa per termin tillsammans med nationen och rabatter på fester.

Speciella aktiviteter: Filosofikafé i samarbete med den filosofiska institutionen, nyskapande spex och kör

Profil: Kalmar nation är en lagom liten och lagom stor nation. Eftersom vi är en lite mindre nation blir man aldrig anonym utan lär känna de flesta snabbt och blir del av gemenskapen. Vi finns här för dig och du är alltid välkommen både som besökare och som engagerad. Kalmar nation är den lilla nationen med det stora hjärtat.

Krischansta

Antal bostäder: 45 korridorrum, 4 tvåor, 1 etta

Avgift: 80 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Gå in på hemsidan: www.krischan.se

Förmåner som medlem: Som ny medlem får du gratis inträde på vår fredagsklubb Brooklyn en gång, en gratis fika på söndagscaféet och en gratis dagens på onsdagspuben.

Förmåner som aktiv: gratis inträde på klubb Brooklyn efter att ha jobbat tre arbetspass på något av utskotten och tjänstemannafest två gånger per termin.

Speciella aktiviteter: Krischansta nation har ett av Lunds mest uppskattade och kritikerrosade nationsspex. Sommartid har vi både beachvolleybollplan och pool. Tillsammans med de andra Tornanationerna (HB, SSK, HL, VG) har vi den skönsjungande Tornakören.

Profil: KR – Kärlek och Respekt

Lunds

Antal bostäder: 150

Avgift: 60 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Antingen genom att anmäla sig på hemsidan, eller genom att ringa direkt till någon av våra förmän. Det finns också en pärm under inskrivningen där man kan göra en intresseanmälan för att jobba inom ett utskott.

Förmåner som medlem: Som medlem har man möjlighet att stå i vår bostadskö och få rum på nationen.

Förmåner som aktiv: Företräde i bostadskön, får delta i internfester av olika slag. Anmodas till nationens fester. Går gratis in på våra nattklubbar.

Speciella aktiviteter: En mängd olika idrottsverksamheter, eget spex, kör, Jazz-klubben Stardust.

Profil: Störst, bäst och vackrast!

Malmö

Antal bostäder: 270

Avgift: 60 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: ansöker om att gå med i något av våra 30-tal utskott och njuter av glädjen.

Förmåner som medlem: Bo på nationen, möjlighet att få subventionerade avgifter vid anmälan av korplag

Förmåner som aktiv: Företräde i kön till våra nattklubbar & biljettsläpp till våra evenemang, inbjudan till tackfester, som tjänsteman får man anmodan till alla våra traditionella fester, samt mycket, mycket mer.

Speciella aktiviteter: Malmö Nation Beach Volleyboll-turnering på vår mellangård (14-16 september)

Profil: En storstadsnation med livsglädje och underhållning för alla!

Smålands

Antal bostäder: ca 265 rum och lägenheter

Avgift: 140 kronor, varav 20 kronor går till Solidaritetsfonden.

Så engagerar du dig: alla våra utskottsmöten är öppna för alla, även ickestudenter. Man kan jobba i köket och på kaféet samt under andra arrangemang. Studenter är välkomna att jobba under våra klubb/pubkvällar.

Förmåner som medlem: Alla medlemmar har rösträtt på nationsmötet (nationens beslutande organ) samt får tidningen ”Dackekuriren” fyra gånger om året.

Förmåner som aktiv: Efter 5 jobbtillfällen (kan t.ex. vara affischering) får man ett aktivakort och kommer gratis in på smålands. Boende går också in gratis. Förtroendevalda får förtur i bostadskön.

Speciella aktiviteter: Scenpoesiklubben Vi Flyger Inte Än, Kvinnocafé Ronja, Folkets Akademi och Miljöutskottet är några av våra utskott.

Profil: Smålands Nation – musik, politik, kärlek och revolt!

Smålands profil är att välja bort traditionella studentikosa aktiviteter och istället verka socialistiskt, feministiskt, antirasistiskt för ett jämlikt studentLund men även med ett globalt perspektiv. Detta speglas i all vår verksamhet, från klubbarna, till utskotten och nationsmötet. Utskotten arbetar med nämnda frågor genom internutbildning, föredrag och kulturevenemang.

Sydskånska

Antal bostäder: 48

Avgift: 80 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Ringer eller mailar expen och anmäler intresse för att bli förman eller ingå i ett jobbarlag.

Förmåner som medlem: Företräde i bostadskön.

Förmåner som aktiv: Gratis inträde, förmannaresa, jobbarfester, företräde i bostadskön etc.

Speciella aktiviteter: Idrott fyra dagar i veckan och fristående livekonserter med etablerade artister (tidigare bland andra Peps Persson).

Profil: Sydskånska Nationen är känd som en av de mest aktiva nationerna. Vi kan stoltsera med fyra schyssta nattklubbar med olika musikinriktningar (Hiphop, Rock, Funk/Soul och Mainstream). Just musiken spelar roll här på Sydskånska och nästan varje vecka uppträder liveband på scen och etablerade dj’s vänder plattor i båset. Bara under den senaste terminen (VT06) gästades vi av artister som J-RO från Tha Alkaholiks, Youngblood Brass Band (hiphop-legenden Talib Kwelislive-band), David & the citizens och just Peps Persson som alla gjorde bejublade uppträdanden. Även denna termin kommer vi att presentera ett antal minst lika stora namn!

VG:s

Antal bostäder: ca 100

Avgift: 80 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Fritt fram att jobba inom vilket utskott man vill, inga jobbarlag.

Förmåner som medlem: Halva priset på inträde, rabatt på danskurser.

Förmåner som aktiv: Jobbar man 3 gånger får man gratis inträde och går före i kön. Dessutom får man matbiljetter, tackfest och jobbarfest etc. Förmän får också tillgång till gästlistan.

Speciella aktiviteter: Tangokompaniet håller danskurser på måndagar. Även två timmar idrott på söndagar på Tunaskolan. Vid intresse även nationstidning. Mörkrum för foto.

Profil: Lunds Hjärtligaste Nation

Wermlands

Antal bostäder: 37

Avgift: 72,50 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Enklaste sättet är att antingen ringa till expen eller att skriva upp sig på de jobbarlistor som hänger utanför expeditionen. Vi har dessutom en novischpub i början av terminen där utskotten presenterar sig och tar upp intresseanmälan till sina aktiviteter.

Förmåner som medlem: Företräde i bostadskön, tillträde till nationens fotolab och rabatterad hyra av nationens samlingslokaler.

Förmåner som aktiv: Gudrunkort (Gratis inträde på Kalmar, Blekingska och Wermlands) och rabatterat/gratis tillträde till nationens evenemang och fester. Som aktiv eller jobbare samlar man dessutom poäng som kan användas som betalmedel för exempelvis merchandise, mat eller någon av nationens teambuildingaktiviteter, så som go-cartåkning eller

laserdome.

Speciella aktiviteter: Danskurser: magdans så väl som klassisk vals, fotokurser och möjlighet att utnyttja ett traditionellt fotolabb, barutbildningar, självförsvarskurser, kör och ett spex modell större.

Profil: Wermlands framtoning ligger främst i vår mångfald, klubbmässigt har vi två stora klubbar (Avanti på lördagar där det spelas rock och pop samt en nysatsning inför hösten med mer betoning på dans och rytm). Dessutom har vi två alternativklubbar, rockklubben Sideburn och syntklubben Undercut en gång i månaden. Wermlands är alltså en nation med stor och bred musikframtoning och den öppna stämningen gör att alla kan känna sig välkomna.

ÖG:s

Antal bostäder: 33 st rum med pentry

Avgift: 60 kr + 101 kr till AF

Så engagerar du dig: Den som engagerar sig blir en del i ett arbetslag.

Förmåner som medlem: Alla får nationstidningen hemskickad. Novischer från Östergötland får dessutom i början av terminen förtur till bostad.

Förmåner som aktiv: Gratis inträde till alla klubbar, rabatterade priser på större arrangemang, förtur till bostad, förtur till biljettsläpp, olika utbildningar inom respektive utskott och dessutom tackfester tillsammans med sitt lag.

Speciella aktiviteter: En gång i månaden serverar Söderströms Källare en femrätters gourmetmiddag där källarmästarna beskriver maten och rätternas ursprung. Under terminerna anordnar Kulturutskottet NATU lite mer annorlunda aktiviteter som studiebesök, utflykter föreläsningar och ost-, choklad- och vinprovningar.

Profil: Östgöta Nation är en av Lunds största nationer, med ett brett utbud av utskott och aktiviteter. Samtidigt kännetecknas nationen av en varm gemenskap där alla får plats och har möjlighet att utvecklas. Här finns studenter från alla olika utbildningar med vitt skilda bakgrunder. Som äldsta nation i Lund är vi måna om att bevara våra traditioner, samtidigt som vi ständigt uppmuntrar nya idéer och initiativ. ÖG – steget före.

Samtliga nationer erbjuder mat, pub och klubb, en eller flera gånger i veckan.

För mer information om detta: se Lundagårds kalendarium eller besök nationernas hemsidor (adresserna hittar du på www.kk.lu.se).

Sammanställning: Anna Palmehag