Leijonborg ny utbildningsminister

- in Nyheter
@Lundagård

Sveriges nya utbildningsminister heter Lars Leijonborg. Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt på fredagsmorgonen. Nu väntas större satsningar på kvalitet inom grundutbildningen.

Det är ett tungt ansvar som Lars Leijonborg nu kommer att axla. Statens utgifter för universitet och högskolor är i år 47 miljarder kronor och runt 350 000 personer studerar i Sverige.

Kvalitet framför kvantitet

Målet med högskolepolitiken är redan fastlagd. Alliansen är enig om att satsa på kvalitet framför en fortsatt utbyggnad av högskolan. Det betonade också Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring.

– Under många år har fokus inom politiken för högre utbildning legat på kvantitativ utbyggnad. Den nya regeringens perspektiv kommer nu i stället att vara kvalitativ utveckling, sa han till riksdagen.

Allan Larsson kan få gå

Fredrik Reinfeldt meddelade också att lärosätenas styrelser kommer att avpolitiseras. Det innebär troligen att socialdemokraten Allan Larsson kommer att få lämna sin post som styrelseordförande för Lunds universitet, i alla fall på sikt.

Universiteten kan glädja sig åt mer satsningar på forsning. Fredrik Reinfeldt utlovade mer resurser till forskning och dessa kommer att få distribueras mer fritt av universiteten.

Kulturen får egen minister

I dag utsågs också folkpartisten Jan Björklund till skolminister. Att folkpartiet på så sätt får ansvar för hela utbildningsdepartementet är inte förvånande, partiet har länge profilerat sig inom just utbildningsfrågor.

En nyhet gentemot den förra regeringen är också att den borgerliga regeringen skiljer på utbildnings- och kulturfrågor. Ny kulturminister blir moderaten Cecilia Stegö Chilò, fram tills nu chef för den borgerliga tankesmedjan Timbro.

Men vad betyder det att just Lars Leijonborg blir ny utbildningsminister. Inte så mycket, menar Lena Smedsaas, politisk kommentator på TV4.

– Det är inte avgörande för politiken om det blir en moderat eller en folkpartist. Det är en koalitionsregering, om man är oenig i någon fråga så kommer man förhandla om det, sa hon till Lundagård i september.

Text: Patrik Kronqvist
Pressbild: Thomas Engström