Universitetet kör över studenter – ja till avgifter

- in Nyheter
@Lundagård

Ja till avgifter för utomeuropeiska studenter.

Det säger universitetet som därmed kör över studenterna och tre fakulteter i sitt svar på studieavgiftsutredningen.

I januari i år kom den statliga utredningen om hur studieavgifter för studenter från länder utanför EES-samarbetet skulle kunna införas. Utredningen föreslog att avgiften ska täcka alla kostnader, vilket kan innebära 80 000 kronor per år och student från ett land utanför EES-samarbetet. Den höga kostnaden beror på att man räknar med att det kommer krävas stipendier och marknadsföring för att inte antalet utländska studenter ska sjunka drastiskt.

Vill minska statens utgifter

Nu har Lunds universitet kommit fram till ett remissvar, där kontentan är att förslaget är bra.

”Lunds universitet anser att ett system med studieavgifter för studenter från länder utanför EES-området kan vara ett sätt att avlasta statsanslagen och därmed ge utrymme för ett ökat inflöde av utländska studenter i Sverige”, skriver man i svaret som klubbades igenom på ett rektorssammanträde i onsdags förmiddag.

”Ett dåligt förslag”

Men Martin Lundqvist, ordförande för Lunds universitets studentkårer (Lus), är mycket besviken över universitetets svar.

– Oavsett om man är för eller mot avgifter för den här gruppen studenter, tycker jag att man kunde hålla med om att förslaget är dåligt, för det kostar mer än det genererar i intäkter, säger han.

Även Lus har ombetts att uttala sig om utredningen och är mycket kritiska mot de föreslagna studieavgifterna i sitt remissvar.

– Vi vill ha hit studenter från olika länder, inte bara de som har råd. De tillför dessutom vår utbildning något, ger den högre kvalitet, säger Martin Lundqvist, som dessutom är rädd att studenterna som betalar kommer att prioriteras högre genom att till exempel få extra hjälp att hitta bostad.

Tre fakulteter emot avgifter

Men det är inte bara studenterna som ställer sig kritiska till förslaget. Tre av sex fakulteter som uttalat sig i frågan internt är emot att införa avgifter.

”Internationaliseringen hämmas, ekonomisk förlustaffär, utbildningspolitiska och demokratiska skäl – fri utbildning är fundamental i svenska samhällsbygget”, står det i yttrandet från området för humaniora och teologi.

Även samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga fakulteterna är kritiska mot de föreslagna avgifterna, till skillnad från Ekonomihögskolan samt de juridiska och medicinska fakulteterna.

Öppnar för avgifter för europeiska studenter

Ännu är det oklart när regeringen kommer att ta ställning i avgiftsfrågan, men samtliga regeringspartier utom centern är för avgifter för studenter utanför EES.

Under en föreläsning om högskolebudgeten på Göteborgs universitet öppnade utbildningsminister Lars Leijonborg även för en diskussion om avgifter för europeiska studenter.

– Jag är öppen för det. Om det finns möjlighet för dessa studenter att finansiera avgiften. Det kan skilja sig från land till land, säger han till Göteborgs-posten.

Men nu går Lars Leijonborg ut med att uttalandet var ett missförstånd och konstaterar enligt TT att EU/EES-reglerna innebär att samma villkor måste gälla för europeiska och svenska studenter. Och för dessa är det inte aktuellt med några studieavgifter.

Text & foto: Anna Palmehag