Studentförening får lämna borgen efter vilt festande

- in Nyheter
@Lundagård

AF-borgen har tröttnat på vilt festande och uteblivna hyresbetalningar.

Nu tvingas den allmänborgerliga studentföreningen Ateneum att lämna sina lokaler.


Problemen mellan Ateneum och AF Borgen AB sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Redan 2003 sades hyreskontraktet upp, men föreningen fick därefter en ny chans. Men nu försvinner föreningen från borgen.

– Det har varit stökigt och problem med hyresbetalningar. Det har dessutom inkommit klagomål från andra hyresgäster. Vi har försökt få bukt med problemen genom att ge dem nya chanser, men det har till slut nått en punkt då vi måste gå vidare, säger Pål Katsler, vd för AF Borgen AB

Ingen vräkning

Pål Katsler är dock noga med att betona att det inte rör sig om någon vräkning.

– Det handlar i stället om att AF Borgen AB valt att inte förlänga hyreskontraktet, då vi inte är nöjda med hur det har efterlevts, säger han.

Pål Katsler tillägger att Ateneum den senaste tiden skött sig väl och att en dialog förs med föreningens ordförande. Ändå verkar det inte finnas någon möjlighet för föreningen att bli kvar till hösten.

– Vi har redan haft alldeles för många prövoperioder. När beslutet att inte förlänga kontraktet fattades var det tredje gången som de misskött sig under mina två år som vd, säger han.

Talarkvällarna kommer att fortsätta

Beslutet innebär dock inte att Ateneum är portade från AF-borgen för all framtid. Och talarkvällarna kommer att få fortsätta som vanligt.

– Vi har naturligtvis inget intresse av att förstöra för en studentförening och egentligen tror jag det är bra för dem också att de nu lämnar borgen. De kan behöva en nystart, för sin egen skull.

Ateneums ordförande Marcus Rohdin har valt att inte kommentera AF-borgens beslut.

Text: Victor Han Herzegh
Arkivfoto 2005: Gustav Ohlsson