Fortsatt miljonstöd till studenthemmen

- in Nyheter
@Lundagård

2003 avslöjade Lundagård att Lunds universitet subventionerar enskilda studenters hyror.

Då lovade universitetet bot och bättring. Men fortfarande har inget hänt.


Det var i november 2003 som Lundagård avslöjade att de boende på Thomanders och Studentskegården får sina hyror kraftigt subventionerade av Lunds universitet. Då kostade hemmen det besparingstyngda universitetet cirka en miljon kronor årligen, eller runt 20 000 kronor per boende.

Anledningen är att universitetet en gång i tiden accepterat donationsbreven för hemmen. Till en början täckte donationerna kostnaderna för driften. Men sedan Statens fastighetsverk 1993 började ta ut hyra för hemmen har Lunds universitet fått skjuta till pengar.

Snårig juridik

För fyra år sedan sa universitetets dåvarande förvaltningschef Peter Honeth till Lundagård att det inte är rimligt att subventionera hyror. Och 2005 lovade han att frågan skulle lösas inför nästa budgetår.

Men fortfarande har inget hänt. Den snåriga juridiken förblir olöst.

– Vi har mottagit en donation av fastigheter där det ska bo folk. Det är svårt att lösa, säger universitetets tillförordnade förvaltningschef Hans Modig.

Enligt donationsbreven ska studenterna vara ”obemedlade” eller ”mindre bemedlade”. Men de kraven beaktas inte längre. Däremot håller man på kravet att boendet ska vara billigt, det är anledningen till att universitetet subventionerar hyrorna. Men Hans Modig vill inte svara på frågan varför det är möjligt att frångå ett krav, men inte ett annat.

– Du kan inte pressa mig på den frågan, säger han. I övrigt vill han inte diskutera frågan eftersom den är under beredning.

Vill inte spekulera

Carina Skoglund som vanligtvis jobbar med fundraising för universitetet sägs vara den som arbetar främst med frågan. Men hon menar att hon inte har särskilt mycket att säga eftersom hon nyligen börjat arbeta med saken.

– Vi har flera olika konstruktiva kontakter och försöker reda ut hur man kan rätta till detta på bästa sätt, säger hon.

Carina Skoglund vill inte spekulera kring när det kan vara löst.

– Men om du frågar mig om sex månader har jag kanske ett svar.

Text: Ellen Albertsdóttir