Lundaprofilen Hans-Uno Bengtsson död

Lundaprofilen Hans-Uno Bengtsson död

- in Nyheter
6
@Lundagård

Han var känd i hela Sverige för sitt underhållande sätt att lära ut fysik.

Den 18 maj avled docenten Hans-Uno Bengtsson, 54 år gammal.

Hans-Uno Bengtsson blev snabbt en profil i Lund. Han klädde sig nästan uteslutande i svart, ofta med en scarf om halsen och var ett välkänt ansikte på Lunds gator.

Han disputerade 1983 i teoretisk fysik och kom snart att bli riksbekant som populärvetenskaplig föreläsare, sommarpratare i radion och författare. Men det är i hemstaden och på Lunds universitet han gjort sig allra mest ihågkommen.

Förklarade fakirernas fysik

Han var en mycket omtyckt föreläsare och blev känd för att på ett humoristiskt och pedagogiskt sätt lära ut fysik. Han var en flitig skribent och har författat ett stort antal böcker som Koka soppa på fysik, gjord i samarbete med kocken Jan Boris-Möller och barnboken Påsen & Sorken gör experiment.

1993 gav Hans-Uno Bengtsson ut boken Fysik för fakirer där han själv går på glödande kol och ligger på spikmatta för att illustrera fysikens grunder. Han var även under en tid gästprofessor på University of California (UCLA), där han tre år i rad fick utmärkelsen “Outstandig teacher”.

Omtyckt Lundagårdsskribent

Hans-Uno Bengtsson var aktiv i flera lundaföreningar, älskade att köra motorcykel och var amatörflygare. Han var även en ivrig Sherlock Holmes-entusiast och har skrivit en samling med studier kring mästerdetektiven.

På Lundagård minns vi honom främst som redaktionsmedlem på tidningen 1982 till 1983. Redaktionen lekte då mycket med tidningens format och man gjorde bland annat ett nummer helt på vers och ett annat i form av ett kollegieblock.

Hans-Uno Bengtsson vara även med och skapade den omtalade Lundagårdsparodin Hundagård, vars maskot han naturligtvis tog med på tidningens 85-års jubileum för två år sedan. Den vita gipshunden är bara ett av många omtyckta spår Hans-Uno Bengtsson kommer att lämna efter sig i Lunds studentvärld.

Text: Viktor Ström

Facebook Comments

6 Comments

 1. Hej
  Hade äran att som fysikstudent i lund få uppleva Hans-Uno in action.
  Som fysiker etc känns det ovetenskapligt att nyttja ordet orättvist – men visst känns det grymt åt det hållet när en sådan fantastisk person med så mycket att ge med en sådan generositet rycks bort så tidigt.

  Är det någon som har hans sommarpratarprogram på mp3?

 2. Det är tråkigt att en så karaktärsfull fysiker försvunnit. Har bara träffat honom en gång, och håller (förstås) inte med i allt han säger och gör, men han var en människa som bidrog mycket till fysiken plats i samhället.

 3. Studentnyheterna i radio af gjorde i veckan ett inslag om Hans-Uno.

  Plötsligt lämnade docent Hans Uno Bengtsson 54 år gammal. Kanske kommer du ihåg Hans Uno Bengtsson som den där galna professorn som drog vetenskapliga anekdoter och förklarade fysiken i en svartsoppa. Kanske så såg du den svartklädde mannen med scarf någonstans mellan fysicum och grand eller så har du kanske hört hans omtyckta sommarprogram i P1.
  Fredrik Tersmeden berättar om sin vän Hans Uno Bengtsson, även rektor Göran Bexell minns en av universitetets mest karismatiska lärare.

  http://studentnyheterna.wordpress.com/2007/05/22/minnen-av-en-sann-vetenskapsambassador/

 4. Jag träffade Hans-Uno en gång och det var när han kom till S:t Petri skola i Malmö. Han var Verkligen grym. Han gjorde fysiken, världens tråkigaste ämne, så roligt att jag började läsa fysikböcker på min fritid.

  Jag är så himla ledsen för det som hände. Kan inte förstå att han är borta och vet inte heller varför han är borta. Men jag är ganska säkert på att varken jag eller Sverige kommer att någonsin glömma människor som Hans-Uno.

 5. Christian S

  Hans-Uno var en otrolig människa, både i betydelsen storslagen och i betydelsen obegripbar. Vad fick han allt ifrån kan man undra. Men det fanns tanke bakom det mesta som den mannen sa, vilket man får medge, även om man inte alltid hade samma åsikt som honom. Vi hade nog våra duster, jag (i egenskap av studentföreträdare) och han (i egenskap av studierektor, studievägledare, kursledare etc.). Men han har gett mig många nya prespektiv på saker och ting.

  Hans-Uno var verkligen en enastående föreläsare, och han var på universitetet in i det sista. För sju veckor sedan stod han och föreläste på min kurs. Det hedrar honom.

  Frid över minnet.

  /Christian Stråhlman
  ex ordförande för fysikernas studieråd GLUFS

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Metoo – manifestation i Lund

På söndag hålls en manifestation på Stortorget i