AFB höjer hyrorna: Så mycket dyrare blir ditt boende 2008

- in Nyheter
@Lundagård

Högre hyror väntar AF Bostäders hyresgäster. Ett korridorrum på Delphi bir nästan hundra kronor dyrare varje månad. Här är listan på de nya hyrorna.

Hyrorna blir 3,7 procent dyrare hos AF Bostäder från den 1 januari nästa år. Det står klart efter en uppgörelse med Hyresgästföreningen.

– Det är en nivå som inte känns riktigt bra men med tanke på förutsättningarna får vi vara nöjda, säger Peter Olsén, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Stigande räntor

Ökade kostnader på skattesidan, stigande räntor och tilltagande energikostnader gjorde att AF Bostäder ville höja hyrorna för nästan 5 800 studentbostäder med nära fem procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 3,7 procent.

Knepiga förhandlingar

– Om vi hade pressat ner höjningen mer hade AF Bostäder gått med förlust. Vårt mål är att hyran ska vara så låg som möjligt utan att det skadar företaget, säger Peter Olsén på Hyresgästföreningen.

Han menar att förhandlingarna var knepiga. Han hade gärna sett att hyresökningen hade varit mindre men pekar på att AFB:s kostnader har ökat.

– Tyvärr har inte studenternas inkomst ökat i samma takt som hyrorna, säger han.

Text: Lucas Mathisen