”Vi vill göra trafikplanering sexigare”

- in Nyheter
@Lundagård

Sveriges bästa samhällsplaneringsblogg drivs av sex lundastudenter. På Betongelit snackas allt från storstadsarkitektur till indiska miljöbilar. Både nördar och noviser blir nöjda, aldrig förr har samhällsplanering varit så hett.

David Lindelöw, en av bloggens grundare, är ni verkligen betongens elit i Sverige?

– Vi vill vara en elit på vårt område, och vi gillar betong. Namnet kom till på en middag med några vänner. Vi hade länge känt att det saknades ett forum på internet som behandlade miljö, arkitektur och trafik. Det fanns ett hål kring detta i Sverige som vi ville täppa till.

Vilka står bakom Betongelit?

– Vi är sex studenter, tre av oss läser till civilingenjör inom väg och vatten, en läser till lantmätare, en annan läser till landskapsarkitekt, och slutligen har vi en som är allmänt intresserad.

Jag måste säga att er blogg är ambitiös. Ni uppdaterar ofta och kommenterar både det ena och andra i samhället. Vad är det som driver er?

– Det roliga för oss är att skriva om sånt vi håller på med i skolan, fast på ett annat sätt. På bloggen kan vi ta in många fler aspekter, som nationalekonomi och kultur.

Vilka är de mest intressanta frågorna inom samhällsplanering just nu?

– Framöver kommer vi att skriva mycket om miljö och bilism. Den debatten har hittills främst handlat om miljöbilar, när den egentligen borde ha handlat om alternativ till bilar, kollektivtrafik alltså. Regionförstoring är ett annat intressant ämne. Att pendling mellan jobb och bostad premieras, även om det inte alltid är helt enkelt att få folk att tågpendla mellan två städer.

Jag såg att ni omnämnts som Sveriges bästa samhällsplaneringsblogg. Är era läsare alla redan invigda, eller hittar också vanligt folk till er?

– Vi har över 700 unika besökare i veckan och vi hoppas att vår publik är någorlunda blandad. Såklart blir det en del inbördes beundran inom området, men vi har absolut en pedagogisk ambition också.

Vill ni göra samhällsplanering sexigare?

– Vi vill göra trafikplanering sexigare, skriv det!

Utdrag ur Betongelit 4/12 2007:

Ingenjörer skälls ofta hit och dit för “fyrkantighet” och “inget sinne för estetik”. Men det finns definitivt en kraftspelets estetik, som är väl värd att ta vara på. Och nån estet av rang blir man ju inte om man inte får öva sig.

Läs mer på: http://betongelit.wordpress.com/

Text: John Granlund
Foto: Privat