Rektorn mellan pucklar genom Lundagård

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Vinden ven genom Lundagård. Utanför universitetshuset genslade rektor Göran Bexell sin ståtliga springare.

– Vi är framme efter den strapatsrika ritt vi nu genomfört, sa rektorn när han några hundra meter senare, på Kulturens innergård, höll tal med anledning av spexet Uardas 100-årsfirande.

Lundaspexarnas förman Erik Sillén är personen bakom kamelerna. Med det menas förstås att det var han som kom på idéen att låta sig själv, rektorn och Uarda-akademiens ordförande Olof Jarlman rida på kameler från Lundagård till Kulturen för att fira spexet Uardas födelsedag.

– Jag har faktiskt ridigt kamel tidigare, men aldrig i Lundagård, berättade han innan det var dags att försöka ta sig upp på de stolta djuren.

Platsen för tidigare ridningar var kanarieöarna.

Troligen var det första gången som tvåpuckliga kameler befann sig i Lundagård.

– Men det sägs att det var dromedarer här under invignignen av Lundakarnevalen 1974, sa Erik Sillén.

Kamelridningen beskådades av ett pressuppbåd och en stor, hurrande folkmassa. Det blåste rejält och det var verkligt nära att Lundaspexarnas fanbärare fördes bort av vinden. Likaså klarade sig Erik Sillén med förskräckelsen i behåll efter lite problem att komma upp på sin bångstyriga kamel.

Rektor Göran Bexell kunde efter avklarad invigning av Uardas 100-årsutställning på Kulturen avslöja att gärna tar sig ytterligare en kameltur.

– Det gick fantastiskt fint. Det var inte så dramatiskt som jag trodde. Det kan jag gärna göra om, sa han till Lundagard.se.