Rektorskandidat: Torbjörn von Schantz

- in Nyheter
@Lundagård

Vid årsskiftet är det dags att utse en ny rektor till Lunds universitet. Lundagård har träffat den andra av de fem kandidaterna. Torbjörn von Schantz är professor i zoologisk ekologi och dekan för naturvetenskapliga fakulteten.

Om det fanns en cd-spelare på ditt kontor, vad skulle du lyssna på när du jobbar?

– Jag är något av en allätare tror jag, kanske Chuck Berry, Johnny Cash och Leonard Cohen. Skulle jag bara välja en så blir det nog Leonard Cohen men jag lyssnar på klassisk musik också rätt ofta. Det blir mest att jag lyssnar på musik i bilen på väg till jobbet.

Vad skulle vara det första du gör när du få reda på att du fått professorsposten?

– Ringa familjen och säga att jag fick jobbet. Jag tror de skulle bli glada men det är klart att det skulle betyda en förändring för oss. Som offentlig person blir det ett annat liv där jag styr mindre över min egen tid, samtidigt som det ger fantastiska möjligheter. Men det finns en viss bävan inför en sådan post.

Vad är det som oroar dig?

– Det jag är mest rädd för är att jag inte skulle hinna ta det lugnt. Någon annan skulle ha kontrollen över min almanacka och den svåraste konsten är nog att hitta tid över att tänka. Och sen så är jag en glad och naturligt skämtsam typ och det kanske inte alltid kommer att vara en bra idé att skämta om saker.

Har du funderat över vad det betyder att vara en offentlig person, särskilt med tanke på de aktuella hoten mot rektor Göran Bexell?

– Jag funderade på det redan i rollen som dekan och det ingår väl helt enkelt i jobbet. Ibland fattar man svåra beslut som påverkar människor på ett negativt sätt och då kan de bli upprörda. Att man blir kritiserad och granskad får man helt enkelt acceptera.

Vad kommer du att göra för mig som enskild student om du blir rektor?

– För det första så är jag en lättillgänglig person, jag tycker väldigt mycket om att ha en personlig kontakt med folk. Och jag vill jobba både för de anställdas och studenternas väl, de är lika viktiga. Jag har tidigare haft extremt positiva erfarenheter med studenter, särskilt de som varit studentpolitiskt aktiva, de har ett imponerande engagemang.

Text och foto: Anders Hedberg Magnusson