Lund i topp i europeisk-indiskt utbyte mellan universitet

- in Nyheter

EU ska satsa nio miljoner euro på det första stora samarbetsavtalet mellan högre utbildning i Europa och Indien. Lunds universitet ligger i topp bland de indiska ansökningarna.

Men redan innan utbytet har startat så dras projektet med problem.

De indiska sökande får i ansökan rangordna tre av de tolv deltagande europeiska universiteten, där de helst gör utbytet.

– Så här långt i ansökningsprocessen ligger Lunds universitet bra till, faktiskt i topp, säger Sidsel Hansson, projektkoordinator vid Internationella sekretariatet.

Enligt henne är europeisk utbildning inte särskilt känd i Indien, men EU-programmet har uppmärksammats i tidningar och tv.

– Eftersom Lunds universitet står som koordinator för programmet får vi en del gratisreklam, säger Sidsel Hansson.

Bidragande faktor är nog att Lund har ett stort utbud av kurser och platser i ansökningsdatabasen.

Utbytet innefattar per år 300 stipendier i Europa och 100 i Indien, fördelade på grund-, master-, doktorand- och postdoc-nivå samt övrig akademisk personal. Tolv europeiska och åtta indiska universitet deltar och får möjlighet att utbyta fullt finansierade studenter och forskare.

Programmet siktar på att stärka det akademiska samarbetet mellan Europa och Indien. Indiska studenter åker annars oftast till USA, Kanada och Australien.

Men Sidsel Hansson berättar att projektet har dragits med en besvärlig beslutsprocess. Det skulle ha startat i juli, men först i november gav Europaparlamentet klartecken för utbytet.

– Sen har indiska parten har fått problem med att leverera in sina erbjudanden i tid till ansökningsdatabasen. Vi hade hoppats att hinna få in båda parters ansökningar till 15 december. Nu kommer vi att öppna för ansökningar från Europa till Indien i januari, säger Sidsel Hansson.

Hon säger att det finns många intressanta utbytesplatser på universiteten i Indien och att utbildningen håller hög kvalitet.

Sidsel Hansson uppmanar dem som vill åka att skaffa sig kontakter vid de indiska universiteten.

– Man kan själv kontakta en avdelning och uppmärksamma dem på att man är intresserad, så lägger de ut platsen. De indiska universiteten är stora, Delhi University till exempel har 350 000 studenter. De har inga möjligheter att vara heltäckande i informationen ut till institutionerna.

Text: David Gustafsson