80 miljoner kronor blev över

80 miljoner kronor blev över

- in Nyheter
0

I dagarna har Lunds universitets styrelse redovisat ett ekonomiskt överskott på 296,7 miljoner kronor där 82,5 miljoner kronor ligger inom ramarna för utbildning på grund- och avancerad nivå. Orsaken? En uppåtgående trend enligt prorektor Eva Åkesson.

– De senaste åren har universitetet befunnit sig i en nedåtgående trend med färre studenter vilket har resulterat i mindre pengar. Förra året ökade antalet studenter och nu ser vi resultatet i form av tillskott i kassan, berättar hon.

Samtidigt betonar hon att överskottet egentligen inte är så stort.

– Ser man det i procentuella termer är det cirka 5,5 procent, säger hon.

Satsar på webben

Petter Forkstam, ordförande för Lunds universitets studentkårer, tycker att överskottet ska användas till åtgärder som att öka kontakttiden mellan lärare och elever. Inga fasta beslut angående åtgärder är dock tagna men i fredags gav universitetsstyrelsen grönt ljus för fortsatt arbete inom vissa områden.

– Bland annat kommer satsningar att göras på utveckling av webben, attraktiva studiemiljöer och att implementera den kvalitetspolicy som antogs i december förra året av styrelsen, berättar Eva Åkesson.

Räcker inte till mer konakttid

Samtidigt poängterar hon att det behövs mer pengar än överskottet för att få exempelvis mer kontakt mellan föreläsare och studenter inom utbildningar på grund- och avancerad nivå.

– Givetvis ska pengarna gå till undervisningen som är vår kärnverksamhet. Men detta är ett temporärt överskott. Resurserna från staten för utbildning på grund- och avancerad nivå räcker generellt inte. Det krävs en rejäl satsning på högre utbildning från regeringen, sägerr hon.

Text: Åsa Boustedt
Foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

På en bar i en småstad

En grov dialekt, EPA-traktorer och småstadskomplex. Studentlivskrönikör Nina