AF Bostäder polisanmäls efter fallolycka på Vildanden

- in Bostad, Nyheter

Ett räcke gav vika i trapphuset på studentboendet Vildanden i Lund. Då föll den 29-årige besökaren från Nyköping handlöst ner och landade på stenplattorna. Händelsen ska nu utredas av Lundapolisen.

Det var ungefär klockan halv fyra på söndagsmorgonen som olyckan inträffade. En 29-årig man från Nyköping som sov över hos en kompis på Vildanden försökte stödja sig mot räcket i trapphuset. Men räcket gav vika och mannen föll handlöst 5 meter ner till marken. 29-åringen bröt vänsterarmen och fick föras till sjukhus.

– Han låg kvar på sjukhuset till söndag kväll och ville sedan hem till Nyköping så fort som möjligt, säger vännen Jonas Andersson till Sydsvenskan.se.

Enligt Sydsvenskan berodde olyckan på att mannen börjat nysa och därför försökt stödja sig mot räcket, som dock var rostskadat och därför gav vika.

Händelseförloppet oklart

Enligt AF Bostäders VD Rolf Svensson är händelseförloppet dock fortfarande oklart. Han vill därför vara försiktig med att lägga skulden på AF Bostäder.

– Det beror på vilken påfrestning räcket utsattes för, säger Rolf Svensson till Lundagård.

Han menar att det finns olika versioner av vad som föranledde olyckan.

– Jag såg att Sydsvenskan skrev om nysningar, men larmrapporten som vi har tagit del av visar att det kan ha gått vildare till än så. Vi har också hört från folk på Vildanden att det var problem och eventuellt slagsmål där ute, säger Rolf Svensson.

Studentboendet Vildanden genomgår just nu en stor renovering.

– Vi har gjort noggranna inventeringar och sett att det varit rostangrepp på räckena, och vi har också börjat åtgärda detta. Men det har bedömts att det inte ska vara någon fara med räckena i normala fall.

Händelsen har enligt Sydsvenskan polisanmälts som vållande till kroppsskada, och Rolf Svensson inväntar nu resultatet av utredningen. Han vill i dagsläget inte ta ställning till skuldfrågan.

– Men det var en oerhört tråkig händelse, hur det än gick till. Olyckligt, men samtidigt lyckligt att han klarade sig så bra som han gjorde, säger Rolf Svensson.

Småbarnsföräldrar oroliga

Olyckan skapar nu oro bland många av de boende på Vildanden, inte minst bland studenter med barn. En av dem är Melina Fransson, som inte hört talas om olyckan innan.

– Helt fruktansvärt. Jag blir jätteupprörd när jag får höra det här, säger Melina, som bor på tredje våningen i ett av Vildandens hus, tillsammans med sin son Teodor.

– Jag har tänkt på det här med räckena i och med att jag har barn. De har hållit på att byta ut dem, och hade tillfälliga räcken som inte satt fast. En dag var det helt öppet, då blev jag rädd, berättar Melina när vi möter henne på gården med Teodor i barnvagnen.

– Jag låter inte min son gå ut själv eftersom han är för liten. Men det finns andra som har större barn och låter dem gå ensamma i trapphuset, säger Melina Fransson.

Text: Einar Wiman
Foto: John Nordh