EU skrotar gemensamma betyg

- in Nyheter
@Lundagård

Målet var att alla Europas lärosäten skulle ha jämförbara betyg. Men ECTS-betygen blev aldrig särskilt omtyckta. Nu kan Lundagård avslöja att EU skrotar de sjugradiga betygen som bland annat används vid Stockholms universitet.

Att införa ett gemensamt europeiskt betygssystem visade sig vara svårare än väntat. Nu ska ECTS betygen ersättas med en enkel omräkningstabell. Det skriver EU:s generaldirektorat för kultur och utbildning i en uppdaterad version av ”ECTS Users Guide”. I dokumentet står att: ” The ECTS grading scale based on a predetermined percentage structure is to be replaced by a simple statistical table”.

Vanliga som komplement

I Sverige vållade ECTS-betygen stor debatt när de kom på tal under 2005. Då valde endast Stockholms universitet att införa betygen för samtliga studenter. Vid Lunds universitet tog man 2006 beslutet att inte införa ECTS-betygen. I dag använder Stockholms universitet, Mittuniversitetet och Handelshögskolan i Stockholm ECTS-betyg. Men även om få lärosäten valt att helt gå över till de nya betygen använder många lärosäten och fakulteter dem som en kompletterande betygsskala, bland annat Ekonomihögskolan i Lund. Den nya betygsskalan gjorde också att man 2007 ändrad det svenska poängsystemet så att en termins heltidsstudier ger 30 högskolepoäng från tidigare 20 poäng för att vara kompatibelt med ECTS-systemet.

”För ambitiöst”

Anledningen till att betygen skrotas är enligt den nya rapporten att det visat sig vara ett alldeles för ambitiöst och svårt projekt att införa det gemensamma betygssystemet i Europa. Faktum är, skriver man vidare, att relativt få Europeiska lärosäten har använt sig av ECTS-betygen.

– Det fanns ingen konsensus bland expertgruppen som arbetat med ECTS Users Guide kring hur man skulle göra med betygen men till slut bestämde vi att betygsskalan inte längre ska var en del av ECTS. Det var för kontroversiellt, säger Christian Tauch som ansvarar för ECTS Users Guide, vid EU:s generaldirektorat för kultur och utbildning.

Han menar att det fanns ett tydligt problem som behövde lösas när man föreslog de gemensamma betygen men att man nu märkt att det var ett för ambitiöst projekt.

– Det visade sig vara svårt att få lärosätena i Europa att anpassa sig till det här så därför tog vi bort det. Universitet som vill behålla betygen kan göra det, det är deras eget beslut nu,, säger Christian Tauch.

Procenttabell ersätter

När ECTS-betygen nu skrotas efter bara ett par års användande ska man i stället göra betygen jämförbara med en enkel tabell. Lärosätena ska då förutom de lokala betygen ange hur den procentuella fördelningen ser ut mellan betygen. Med betygsstegen U, G och VG kommer det då att stå hur många procent av dem som gått kursen som fått respektive betyg.

Text: Viktor Ström
Bild: Andreas Lindbäck/Pressbild