Skrattfest på AF-borgen

Skrattfest på AF-borgen

- in Kultur & Nöje
1

På måndagskvällen intog Johan Ulveson, Peter Dalle, Tomas Alfredson och Robert Gustafsson Stora salen i AF-borgen. Under Studentaftonen diskuterades bland annat framstjärtar och misslyckad komik.

Redan en kvart innan dagens program startar är Stora salen i AF-borgen fylld till bredden. När klockan har hunnit bli ett par minuter över halv åtta äntrar humorkvartetten salen till tonerna av ”Älskade ängel” ackompanjerad av publikens jubel. De slår sig ned i röda skinnsoffor och båda Tomas Alfredson och Johan Ulveson knäcker varsin öl. De har suttit på tåget och pratat sedan klockan tolv på förmiddagen.

– Vi har inget kvar att säga, konstaterar de och skrattar.

Bjuds på efterfest

Strax därefter lämnas ordet över till publiken och frågestunden kan börja. Inte helt osökt glider samtalet in på dålig komik.

– Om man misslyckas med komedi är det katastrofalt. Det är som att se en 87-årig strippa, man blir generad och vill inte vara kvar. Humor är som en darttavla, man måste träffa tian, berättar Peter Dalle.

Tillsammans konstaterar de att det som de själva tycker är roligt likaså brukar fungera på publiken. Däremot håller de alla med om att de inte är speciellt roliga privat.

– Roliga människor är ofta tråkiga i det privata, menar Tomas Alfredson.

Det verkar dock inte publiken hålla med om och en modig besökare bjuder till och med hem de fyra komikerna till sig på efterfest. Ett erbjudande som vilt applåderas av publiken men vänligt avböjs av komikerna.

Framstjärt bättre än fitta

Mycket under kvällen handlar om vad komikerna själva tycker är underhållande. Det framgår tydligt att de alla ser komiken som ett arbete och att det inte alltid är så roligt som man kanske tror.

– En läkare går inte direkt hem och opererar sin fru på fritiden bara för att han är läkare, säger Robert Gustafsson.

Johan Ulveson berättar att han föredrar att arbeta med produktioner som inte enbart är baserade på humor.

– Där finns det andra möjligheter. Spelar man en pjäs som bara är rolig och ingen skrattar är det kört, säger han.

Tomas Alfredson är inne på samma spår.

– Det är inte alltid så rasande roligt att vara komiker, kanske mer lustfyllt. ”Torsk på Tallin” var exempelvis inte speciellt kul, snarare betungande, säger han.

Efter nästan två timmar tackar kvartetten för sig och publiken har fått ta del av både stort och smått. Exempelvis vet vi att Robert Gustafsson föredrar att skämta om framstjärten i stället för fittan och att Tomas Alfredson söker ensamhet, stillhet och tystad på fritiden. Johan Ulveson däremot älskar ståuppkomik och Peter Dalle har länge funderat på att skaffa en hobby men inte kommit till skott.

Text: Åsa Boustedt
Foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

1 Comment

  1. Anders Eklöv

    Clean bild. Smakfullt och dokumentativt!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

På en bar i en småstad

En grov dialekt, EPA-traktorer och småstadskomplex. Studentlivskrönikör Nina