Utbildningen som gör dig rik

- in Näringsliv, Nyheter

Drömmer du om att bli rik? Då ska du läsa industriell ekonomi vid Lunds tekniska högskola. Den utbildningen ger nämligen näst högst lön i hela Sverige, visar statistik från Svenskt näringsliv.


Att tjäna mycket pengar är en viktig del av yrkeslivet. Det tycker både Patric Wiktorsson och Robin Mellstrand, som läser industriell ekonomi vid Lunds tekniska högskola, LTH. Inte så överraskande kanske, med tanke på att utbildningen de har valt ger näst högst lön i hela Sverige. Bara företagsekonomerna vid handelshögskolan i Stockholm kan räkna med att tjäna mer efter avslutad utbildning. Mer överraskande är kanske att de framhåller andra drivkrafter som ännu starkare än de rent ekonomiska.

– Det som motiverar mig mest är att få se företag utvecklas. Pengarna är inte moroten, utan vägen till att förverkliga sina idéer, säger Patric Wiktorsson, som är inne på sitt andra år på utbildningen.

Robin Mellstrand är inne på samma linje. Pengarna är en viktig drivkraft, men långt ifrån den enda. Att erhålla social status kan vara väl så viktigt, anser han.

– Att tjäna pengar har varit ett delmål för mig sedan jag var liten, jag kommer själv från en familj som inte har så mycket pengar. Men den stora drivkraften är ju att lyckas, och om man gör det så leder det till att man tjänar pengar, säger Robin Mellstrand.

Jantelagen gäller

Robin Mellstrand tycker att pengar är ett tabubelagt ämne i det svenska samhället.

– I Sverige är det lite fult att tjäna pengar, det är jantelagen som gäller, säger Robin Mellstrand.

Patric Wiktorsson nämner också jantelagen, och tycker att vi svenskar borde börja unna varandra lite framgång.

– Om det går bra för en vän till mig, ska jag då inte vara glad för hans skull?

De tror båda att de hade valt den här utbildningen även om det inte skulle leda till så bra lön.

– Om man bara är intresserad av pengar finns det nog andra, enklare utbildningar som ger i stort sett lika mycket, säger Patric Wiktorsson.

Men han menar också att det finns yrkesgrupper i Sverige som får alldeles för lite betalt.

– Vårdpersonal och lärare är extremt underbetalda grupper med tanke på vad de presterar. Jag har själv en mamma och en syster som jobbar inom vården, berättar Patric Wiktorsson.

På frågan vad ekonomisk rättvisa är blir han dock tyst en lång stund.

– Det måste finnas säkerhetsnät för dem som inte kan få jobb, men samtidigt bör det finnas en gräns. Om någon inte jobbar men har det lika bra som de som jobbar så är det inte rätt, säger han.

Finanskrisen oroar – inte

Framtiden ser ljus ut för Robin och Patric, vad jantelagen än tycker om det. Och finanskrisen verkar inte heller få dem att ligga sömnlösa om nätterna.

– För mig personligen är jag inte orolig, säger Robin Mellstrand. Jobb finns, det är bara svårare att få dem.

– Förhoppningsvis blir det ett nytt uppsving lagom tills vi kommer ut, och marknaden vill expandera igen. Så för mig som individ kanske det till och med kan vara positivt, men det missgynnar ju samhället, säger Patric Wiktorsson.

Text: Einar Wiman
Foto: John Nordh