Jakten på CSN-smitarna har börjat

Jakten på CSN-smitarna har börjat

- in Nyheter
4

CSN tar nya tag mot återbetalningsskyldiga personer utomlands. Med hjälp av detektiver ska man lokalisera de före detta studenter som tillsammans har en skuld på drygt 2,7 miljarder kronor.

– CSN trampar nu gasen i botten. Nu ska vi vända på de här cirka 20 000 ärendena. Utöver ordinarie personal kommer tio till femton personer att arbeta med att leta rätt på de återbetalningsskyldiga, berättar CSN:s pressekreterare Klas Elfving.

”Kommer att prata med grannar”

Dessa personer, eller detektiver, kommer att få möjlighet att ta till andra åtgärder än de CSN vanligtvis använder sig av. Åtgärder som exempelvis kan bestå i att gräva snäppet djupare än vanligt i de register som finns. Första länderna ut att undersökas av dessa CSN-detektiver blir Frankrike, Australien och Grekland, skriver Sydsvenskan.

– Arbetet kan till exempel bestå i att leta reda på en gammal adress till en återbetalningsskyldig person och sedan åka ut till denna och prata med grannar och liknande för att på så sätt få fram personens nya adress, berättar Klas Elfving.

Svårare att gömma sig

Det är inkassoföretaget Intrum Justitia som hanterar krav- och adressärenden åt CSN utomlands. Hittills har CSN skrivit kontrakt med företaget i ett par länder i Europa men man planerar nu att utöka verksamheten även till Tyskland, Schweiz, Frankrike, Nederländerna, Island, Italien, Spanien, Irland, Belgien och Portugal. Allt för att det ska bli svårare för smitarna att gömma sig.

– Vi utökar vårt kontaktnät och kan på så sätt öka antalet eftersökningar, säger Klas Elfving.

När de cirka 2,7 miljarder kronorna kommer att vara återbetalade har han dock ingen aning om.

– Det finns ingen tidsplan för det. Som det ser ut nu är risken att skulderna blir preskriberade. Det vi kan göra är att leta reda på dessa personer och informera dem om att de har en skuld och på så sätt åstadkomma ett avbrott i preskriberingen, säger han.

Text: Åsa Boustedt
Foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

4 Comments

 1. Lundastudent, inte Lunda Student

  Lunda Student:

  Inte 2,7 miljarder kronor i alla fall.
  Helt rätt att fånga in smitarna!

 2. Lunda Student

  Hur mycket kostar det att jaga rätt på betalningsmitarna?

 3. Anders Eklöv

  Ja håller me. Bra bild, nice ps-arbete.

 4. Daniel Ekbladh

  bra bild.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

På en bar i en småstad

En grov dialekt, EPA-traktorer och småstadskomplex. Studentlivskrönikör Nina