Åklagare utreder Studentbay

- in Nyheter

Efter den omtalade domen i tingsrätten mot fildelningssajten The Pirate Bay ska nu fler sajter utredas. Närmast på tur står Studentbay, en sida för gratis nedladdning av kurslitteratur.


Kammaråklagare Fredrik Ingblad bekräftar för bland andra DN.se att en förundersökning har inletts mot fildelningssajten Studentbay. Sajten polisanmäldes i december förra året av Sveriges läromedelsförfattares förbund, SLFF. Förbundets ordförande Jöran Enqvist berättar att medlemmarna länge har velat att frågan ska tas upp.

– Nedladdningen av studentlitteratur innebär ju att författarna tjänar mindre, och att böckerna kanske inte kommer kunna ges ut över huvud taget, säger Jöran Enqvist.

Förundersökningen befinner sig just nu i ett tidigt skede. Åklagaren ska bland annat analysera domen mot The Pirate Bay och hur den påverkar utredningen mot Studentbay. Under tiden ska SLFF räkna ut ett rimligt skadeståndskrav i de sex konkreta fall av brott mot upphovsrätten som anmälan gäller.

Piratpartiet fjärde störst i Sverige

Samtidigt som den rådande upphovsrättens försvarare når stora framgångar i rättssalen har det fildelningsvänliga Piratpartiet nästan fördubblat sina medlemssiffror; i samband med domen mot The Pirate Bay ökade antalet medlemmar med drygt 13 000 på tre dygn. Partiet är nu fjärde störst i Sverige sett till medlemsantalet, och Ung pirat är landets största politiska ungdomsförbund.

En av partiets presskontaktpersoner, Christian Engström, tycker att det är bra att studenterna laddar ner kurslitteratur.

– Om studenterna inte piratkopierade så skulle de ju inte ha råd med kurslitteraturen, så jag tycker att det är en himla tur att de gör det. Annars skulle de inte kunna lära sig nånting, säger Christian Engström.

Dyrt med kurslitteratur

Argumentet att författarna vill ha betalt för sina böcker biter inte på piraterna.

– Det mesta skrivs ju ändå av folk som är anställda av institutionerna. Då är det ju rimligt att de skriver böckerna på arbetstid. Universitet är offentligt finansierade och har i uppdrag att sprida kunskap, menar Christian Engström.

Även Jöran Enqvist från SLFF säger att han förstår att kurslitteraturen kan vara dyr för studenterna, men anser att det finns andra sätt att lösa problemet.

– Jag tycker att man dels ska agitera för ett bättre studiemedel, och dels låna böcker på biblioteket eller köpa begagnad kurslitteratur, säger Jöran Enqvist.

Text: Einar Wiman
Foto: John Nordh