Piratstudenter gör succé i Uppsala

- in Nyheter
@Lundagård

Samtidigt som grundarna till fildelningsajten Piratebay väntade på tingsrättens dom räknades Uppsalastudenternas röster i kårvalet. Piratstudenterna blev det nästa största partiet med 9 av 41 platser i kårfullmäktige. Vi ringde upp Cinna Lagestrand, ordförande för Piratstudenterna vid Uppsala universitet, för att reda ut vad de egentligen vill.


Laddar studenterna i Uppsala ned mer än andra?

– Jag tror inte att Uppsalastudenterna laddar ner mer än andra studenter. Men valresultatet visar att många i Uppsala tycker att det är en viktig fråga. Studenterna bör till exempel ha tillgång till internet utan begränsningar på hela Campus. I dag får man bara bedriva studierelaterad surfning, inte utföra bankärenden och liknande.

Är rätten till nedladdning av kurslitteratur viktigare än studiebevakning i Uppsala?

– Studiebevakning är viktigt men inte den fråga vi driver. Vi är ett enfrågeparti som vill att Uppsala universitet står i samklang med visionen om ett fritt informationssamhälle.

Varför är det en viktig en fråga?

– Det är hemskt att studenter ska behöva köpa vissa program för att kunna bedriva studier. Kunskapen ska vara lättillänglig och universitetet ska ha öppna kanaler och förhållningssätt för kurslitteratur och forskningsresultat.

Är det frågan om piratkopiering som behåller studenterna i kårerna när obligatoriet försvinner?

– Det tror jag är en möjlighet. Det finns alltid ett stort behov och intresse för öppna publiceringskanaler. Förhoppningsvis kommer vår politik att få större genomslag och göra studenterna mer engagerade i kåren.

Tror du att författare vill fortsätta skriva kurslitteratur som laddas ner gratis?

– Författare bör naturligtvis få betalt för sina verk. Men så länge samma kurslitteratur läses av flera studenter finns det alltid en andrahandsmarknad och risk för kopiering. Då säljs det inte heller några böcker i bokhandeln. Vi bör göra kurslitteratur mer lättillgänglig och digitalisera allt på en gång.

Är det okej att betala en slant för digitaliserad kurslitteratur?

– Personligen kan jag tänka mig att betala men inte alls lika mycket som i bokhandeln. Det skulle dock vara ett steg i rätt riktning om allt digitaliseras.

När kan studenterna ladda ner upphovsrättsskyddat material lagligt?

– Det är alltid svårt att säga en tidpunkt. Piratstudenterna kan bara påverka universitetet, men förhoppningsvis kan vår politik spegla av sig hur frågan lyfts i större sammanhang.

Vågar du själv ladda ner kurslitteratur på nätet?

– Jag laddar inte ner kurslitteratur, men det beror inte på Ipred utan för att jag helt enkelt inte har något sådant behov för mina studier.

Text: John Sahlin