Sanningen till varje pris

Sanningen till varje pris

- in Bildspel, Kultur & Nöje, Nöje
0

Vad är värst, att leva sitt liv i en lögn eller att krossas av en förödande sanning? Det är frågor som uppkommer i pjäsen Vildanden, som just nu sätts upp av Lunds studentteater.


Pjäsen Vildanden skrevs 1884 av den norske dramatikern Henrik Ibsen, men tar upp en tidlös frågeställning: är det alltid bäst att i alla situationer uppbringa sanningen, eller behöver vi skyddas av lögnen ibland för att orka överleva?

Fotografen Hjalmar Ekdal lever ett till synes lyckligt liv med sin hustru Gina och deras dotter Hedvig. En dag blir han inbjuden som middagsgäst hos grosshandlaren Werle, och träffar där sin gamla barndomsvän, grosshandlarens dotter Gregers Werle. Det speciella med Gregers är att hon förespråkar den absoluta sanningen: ett sanningssägande som ska visa sig bli förödande för Ekdal och hans liv.

Det som särskiljer Lunds studentteaters uppsättning av pjäsen är valet att göra Gregers Werle till en kvinna, med allt vad det innebär för berättelsen och dess konflikter.

– Det förändrar dynamiken i pjäsen, och vi tyckte att det skulle bli intressant att se om rollen förändrades, till exempel i Gregers relation till sin far, säger regissören Marcus Björkqvist. Dessutom har vi en väldigt bra skådespelerska till rollen.

Hennes namn är Karolina Holmqvist, och hon har inte haft några problem med att karaktären egentligen ska vara en man.

– Karaktären är ostereotyp, det som gör Gregers till Gregers är inte könet utan personen. En typ av person som vi alla har inom oss, säger Karolina Holmqvist.

Lunds studentteater har repeterat Vildanden sedan i februari, och pjäsen kommer att spelas i AF-borgens konsertsal den 13-18 maj, med Henrik Anagrius i huvudrollen som Hjalmar Ekdal. Även om den är skriven i slutet av 1800-talet menar Marcus Björkqvist att pjäsen är aktuell än idag, eftersom den behandlar teman som inte är tidsbundna.

– Den problematiserar hur mycket värde sanningen har. Vill vi verkligen veta hur jävligt allting egentligen är?

Skådespelarna Emil Rosell och Tova Bennet är inne på samma linje.

– Den är universal, aktuell i alla tider, säger Emil, som spelar doktor Relling, en karaktär som cyniskt försvarar livslögnen och motsätter sig Gregers absoluta sanningsiver, eftersom han förstår att den kan komma att krossa Hjalmar Ekdal.

Tova Bennet gör rollen som Hedvig, Ekdals fjortonåriga dotter som blir frånstött av sin far när denne misstänker att han inte är Hedvigs riktiga far. Hon medger att det kan vara lite svårt att spela barn.

– Ja, men man kommer in i det, och jag har dessutom spelat barn tidigare, säger Tova Bennet.

text: Einar Wiman
foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

På en bar i en småstad

En grov dialekt, EPA-traktorer och småstadskomplex. Studentlivskrönikör Nina