Orolig ockupationshelg

Orolig ockupationshelg

- in Nyheter
79

Ockupationsfestivalen blev en stökig historia i Lund.

– Det är fruktansvärt. Vi försökte ha en fredlig demonstration, säger en maskerad demonstrant.

Ockupationscenens fest började klockan två på lördagseftermiddagen. Vid fyratiden var det sagt att tre obebodda hus skulle ockuperas. Ockupationståget samlades först på Stortorget. Klockan halv fem började de gå upp mot Stadsbiblioteket. Polisen var sedan länge utplacerad på flera platser i Lunds centrum. Tåget var uppdelat i flera delar. Främst i tåget gick ett 50-tal vitklädda demonstranter som nästan alla var maskerade och bar skydd för armar och ben. Smålands nation hade en egen bil med i tåget som spelade musik.

ockupation-3.jpg

Vid stadsbiblioteket försökte ett 30-tal demonstranter ockupera ett tomt hus som ligger vägg i vägg med Vickmanska gården. Några få poliser blockerade entrén. När demonstranterna blev aggressivare  och försökte bryta sig igenom polisens blockad drog poliserna batonger och slog mot flera personer som gick främst i tåget. Demonstranterna skingrades först då poliserna sprutade pepparsprej.ockupation-5.jpg

Polisen hade blockerat alla vägar kring tåget. Demonstranterna väntade en längre tid efter ockupationsförsöket. Det verkade som att många i tåget var osäkra på var tåget skulle gå. Man började till slut röra sig ner mot stationen via Sankt Petri Kyrkogata. Vid Ekska huset hade poliserna blockerat vägen och demonstranter och polis drabbade samman. Demonstranterna drog sig då tillbaka och tåget skingrades vid strax efter klockan sex. Ett tiotal demonstranter som fått pepparspray i ögonen låg på gräset vid Linnéplatsen och fick sina ögon sköljda av andra som deltog i tåget.ockupation-2.jpg

-Det är fruktansvärt. Vi försökte ha en fredlig demonstration men poliserna totalt ignorerar det och går på oss med pepparspray och hästar, säger en demonstrant som håller på att skölja ur sin kompis ögon. Hon är klädd i en trollmask och vill inte uppge sitt namn.

-Vi kommer att fortsätta. Det slutar inte här. Bostadssituationen är inte löst bara för att tåget är upplöst.

Poliserna rör sig runt och omplacerar sig. Flertalet vägar är fortfarande avspärrade trots att tåget upphört.

-Du ser ju själv. Åtta man mot 400. Det är en extremt svår situation, säger en polis och pikébussförare.

ockupation-6.jpg

Text och foto: Henrik Larsson

Facebook Comments

79 Comments

 1. Gabriel, jag hänvisar till de andra som har kommenterat ditt inlägg.

 2. Nåväl, jag försöker igen, och ser om Lundagårds Liberal-censur griper in för åttonde gången: För oss som tycker att socialism är viktigt, är de här välbärgade medelklassdemonstranterna som huserar på och runt Smålands rena pesten.

 3. Nåväl, jag försöker igen, och ser om Lundagårds Liberal-censur griper in för sjunde gången: För oss som tycker att socialism är viktigt, är de här välbärgade medelklassdemonstranterna som huserar på och runt Smålands rena pesten. Många på Smålands har exakt samma uppfattning som jag, och hade föredragit att de här glinen kickats ut på direkten. Medelklassockupantglinen sabbar något alldeles otroligt för Smålands, Lunds viktigaste och mest angelägna nation – den enda nation som har ett budskap.

 4. Censuren på den här sidan är rätt jobbig. Lyft den, snälla Lundagård. Ta bara bort den, OK?

 5. För oss som tycker att socialism är viktigt, är de här välbärgade medelklassdemonstranterna som huserar på och runt Smålands rena pesten. Många på Smålands har exakt samma uppfattning som jag, och hade föredragit att de här glinen kickats ut på direkten. Medelklassockupantglinen sabbar något alldeles otroligt för Smålands, Lunds viktigaste och mest angelägna nation – den enda nation som har ett budskap.

 6. Om fortkörare och skattesmitare hade organiserat sig i stora anonyma klungor, genomfört affischering/klotter/skadegörelse på stan, maskerat sig och beväpnat sig med skyltar/inbrytningsplogar och gjort uttalanden i media och på internet att “från och med nu tillhör den här staden skattesmitarna” “nu river fortkörarna hela skiten” och till slut hotat med att “ockupera” privatbilar – då hade reaktionen nog blivit lika våldsam – om inte våldsammare – än vad vi fick se nu.

 7. Om fortkörare och skattesmitare hade organiserat sig i stora anonyma klungor, genomfört affischering/klotter/skadegörelse på stan, maskerat sig och beväpnat sig med skyltar/inbrytningsplogar och gjort uttalanden i media och på internet att ”från och med nu tillhör den här staden skattesmitarna” ”nu river fortkörarna hela skiten” och till slut hotat med att ”ockupera” privatbilar – då hade reaktionen nog blivit lika våldsam – om inte våldsammare – än vad vi fick se nu. Att polisen och kommunen under hela det här bostadsdebaklet gått så försiktigt fram beror på att man är väl medveten om att de här låtsasrevolutionärerna har väletablerade medelklassföräldrar i ryggen. För oss som tycker att socialism är viktigt, är de här medelklassdemonstranterna som huserar på Smålands rena pesten. Många på Smålands har exakt samma uppfattning som jag, och hade föredragit att de här glinen kickats ut på direkten. Medelklassockupantglinen sabbar något alldeles otroligt för Smålands, Lunds viktigaste och mest angelägna nation – den enda nation som har ett budskap.

 8. Gabriel:

  Tur att det finns så få människor som tänker som dig. I vanliga fall hade jag blivit sur och tagit diskussionen med dig, men eftersom det finns så få som besitter den galna verklighetsuppfattningen som du gör, så pallar jag inte. Du har liksom statistiken på din sida, 1/100 människor måste vara en belastning för samhället, så är det ju.

  Det finns två positiva följder av det här:

  1. Smålands Nation går alltmer mot att förlora sin ”nationslicens” i och med sina pajasuppföranden hit och dit (Nordens mest välrenomerade lärosäte kan inte ”sponsra” sånt här[indirekt är ju Lunds Universitet också inblandat])

  2. Massvis med underhållande filmklipp där fjortisarna gör bort sig har kommit upp på youtube.

 9. Men Gabriel, det var ju inte de som endast utnyttjade sin rätt att demonstrera som polisen ägnade sin uppmärksamhet.

  Jag förstår inte hur man kan försvara det beteende som man tydligt ser i videon på bla Sydsvenskans hemsida. Massan av människor som försöker trycka sig in i huset är inte fredlig eller icke-våldsam utan exakt tvärtom.

  Sen ska polisen självfallet inte använda onödigt våld men de agerade ju inte som de gjorde för att de tyckte det var kul eller för att det var obefogat.

 10. Pelle, jag förstår att polisen agerar, men nu är de så att de skall jobba efter något som kallas proportionalitetsprincipen. Jag skulle oja mig om de började skjuta fortkörare och skattefifflare också, även om de begår brott som får mycket allvarliga konsekvenser för människor och samhället.

  Dessutom så försökte det stora flertalet inte ockupera några hus utan utnyttjade endast sin demonstrationsrätt.Vilken rätt har polisen att misshandla dessa?

 11. Får man vara en av dina 30 kompisar JJ och hänga med till Smålands för att storma kommunistborgen? Jag föreslår att okupationen måste fortgå tills SNB drar tillbaka sitt överklagande av detaljplanen för Dammhagen. Istället för att skapa jobb åt 400 poliser skapar vi härigenom jobb åt 50 byggnadsarbetare som kan sätta igång och bygga Dammhagen omedelbart och dessutom bidra till att vända konjukturen. Succén är ett faktum =)

 12. Jag undrar just vad som skulle hända om jag och 30 kompisar skulle maskera oss, utrusta oss med rustningar och egenhändigt tillverkade sköldar/murbräckor och sedan storma någon av Smålands nations klubbar. Kanske skanderandes ”kasta ingenting på vakterna”, ”vi skall ta ett hus ikväll”, ”vi skall ta en ockupant ikväll”. Skulle det betraktas som en legitim ickevåldsaktion? Skulle någon försöka stoppa oss? Skulle någon ringa polisen?

 13. Puh! Jag har tagit mig igenom en stor del av de 65 inläggen nu ikväll. Jag kan konstatera att Ali är aktiv, men istället för att svara på Calles fråga, berättade han bara hur dåliga hans motståndare är. Jag måste säga att denna diskussion håller inte så hög nivå. Vad sägs om att skippa alla påhopp och alla halvklara bevis?

  Vad jag tycker är märkligt är att Gabriel och vänstern i övrigt inte verkar förstå polisens agerande. Han ojar sig över att polisen rider in med hästar som väger 600 kg. Jag vill egentligen inte vara sarkastisk, men jag har svårt för att hålla tillbaka det: Hmm, undra varför polisen gör på detta viset? Det kan ju inte bero på att demonstranterna gör något fel. Att polisen rider in med hästarna måste ju bero på att de tycker det är roligt. Ockupanter: ni måste inse att det är olagligt att inta andras bostäder. Då får ni i sanningens namn räkna med att polisen hindrar er!

 14. Johannes Igelström

  Läskunnigheten i trollskogen verkar inte så utvecklad så återigen, vad är så allvarligt med att Lunds kommun sålde mark för studentbostadsbyggande för 40-50 år sedan?

  ”Jag har därmed presterat, befäst samt åstadkommit..mer än era..attacker..Detta är klart för tredje man.” Denna tredje man lyser ännu med sin frånvaro och den enda som tycker sig ha åstadkommit något här är Ali som inte drar sig för att framhäva sin egen förträfflighet. Någon som känner igen mönstret från Kim Jong Ils självbild?

 15. Ali.
  Prestera och åstadkomma betyder samma sak.
  Kunna och förmå betyder samma sak.

 16. Det är alltid läskigt att behöva utstå saker man inte rår på, jag känner er sorg. Jag har därmed presterat, befäst samt åstadkommit med mina texter mer än era substanslösa, bekväma och flyktiga attacker mot saker ni inte kan begripa, kommer att någonsin kunna förmå leverera. Detta är klart för tredje man. Självklart är ni själva helt uppslukade i er oerhört komiska okunskap där ni samtidigt som ni fastnar i alla snår ni själva skapar en grund för, inte heller kan rädda er ur detsamma. Er skrik på hjälp kommer i form av attacker på den som fångade er men se att det inte hjälper ty man aldrig ska börja skrika och gråta så fort man inser att man har fel. Lev med insikten istället hur svårt än era djupt inavlade och sotiga illviljor kämpar emot sanningen.

 17. Det börjar mer och mer uppenbaras för mig att Alis inlägg ingår i något konstprojekt som har till syfte att dokumentera samtidens misslyckanden vad gäller den offentliga nätdebatten.

 18. Herr spam/Ali har fått för sig att han beskriver verkligheten för Lundagårds läsare. Hur kan Ali på allvar tro att han beskriver verkligheten när inte ett endaste litet fjuttigt pytteexempel eller bevis presenteras från samma verklighet?? Men i trollskogen är allting både glasklart och verkligt för Ali när han umgså med sina ”verkliga” vänner bamse, lille skutt och pocahontas.

  ”begripit min text kontexuellt där alla sakligheter tangerar varandra i en helhet” Härligt att Ali fortsätter med sin självironi =)

 19. Johannes Igelström

  Vad är i så fall så allvarligt med att kommunen sålt mark till studentorganisationer för 50 år sedan? Vill du att kommunen ska kräva tillbaka marken nu eller vad är du ute efter? AfB har inte köpt någon mark av Lunds kommun vad jag kan minnas så du är helt ute och cyklar(som vanligt vill säga). Stiftelsen grundades först 1983 och de flesta av studentbostäderna är byggda innan dess. Så än en gång, vad är så allvarligt att studentbostäderna står på tidigare kommunal mark?

 20. Ali, jag vill fortfarande veta vad du menar med att fastighetsbeståndet inte är förenad med verksamhetsändamålet? På vilket sätt missbrukar AFB det ansvar som de fått av kommunen? På vilket sätt har de misslyckats med att förvalta den mark de fick köpa för många år sedan?

 21. Gabriel, jag tänker inte säga emot dig vad gäller de två första styckena.

  Dock undrar jag, av nyfikenhet, hur ska poliserna kunna prata med en klunga om, säg, 30-50 demonstranter som trycker på allt vad de kan för att ta sig in i huset på Bredgatan? Du måste nog håll amed om att det blir svårt. Med detta menar jag INTE att polisen har rätt att använda vilka medel som helst för att skingra klungan men att alla nog måste se sin egen del i det som uppstod.

 22. Niklas, demonstranterna dementerar lögnerna om våld från deras sida eftersom det är lögner. Organisatörerna har hela tiden gått ut med att man skulle använda sig av ”konfrontativt ickevåld”. Till skillnad från passivt ickevåld, t.ex miljöaktivister som kedjar fast sig i grävmaskiner eller falungongrörelsens olagliga massdemonstrationer i Kina, så innebär det att man aktivt kan försvåra för exempelvis polisen att gripa en, men utan att skada någon. Jag citerar från en informationsartikel som Ockupantscenen publicerade som en guide inför helgen. Bl.a förhållningsregler ifall polisen skulle försöka hindra festivalen togs upp: ”vi angriper ingen fysiskt, vi slår inte sönder någonting. Istället kommer vi att gå runt, över och om nödvändigt igenom poliskedjor med minimal kontakt med polisen”.

  Att slå med batonger och sparkas är våld, att ha på sig skydd är det inte. Att rida in i folk med 600kg tunga hästar och slå med piskor är väldigt farligt och definitivt våldsamt, att försöka skrämma bort dem med smällare och genom att vifta med flaggor är det inte. Det handlar om att förhindra att folk blir skadade. Pinnarna du syftar på var några vadderade uppförstorade versioner av örontops som användes för att hålla hästarna på avstånd så att de inte skulle trampa på folk, och de kan knappast benämnas som vapen.
  Den så kallade cykelkastningen blev jag själv vittne till, och jag har även sett videoklipp på händelsen (jag lägger upp en länk om jag hittar det igen). Den bestod i att en person välte omkull några cyklar på varandra för att göra det svårare för hästarna att rida in på bakgården vid Paradisgatan. Trots alla videoupptagningar och foton som finns från alla möjliga vinklar, tidpunkter och olika delar av demon så kan man ingenstans se någon sten som kastas mot polisen eller något annat våld från demonstranternas sida. Det är därför dessa påståenden dementeras.

  Däremot har polisen ljugit friskt när de har pratat om att det är viktigt för dem att se till att inga demonstranter skadas och att de skulle föra dialog när de i själva verket bröt kontakten. Det var batongerna som fick tala, och det finns gott om bildmaterial som styrker det påståendet.

 23. Man sålde mark till AFB för länge sedan för att det skulle förvaltas med god ansvar då det är en stiftelse, det kommer ni aldrig ifrån. Det misslyckades, istället missbrukas det ansvarsförbehållet. Vad J.I försöker med men som alla här kan se att han misslyckats pinsamt dåligt med är att bortförklara de reella problemen som finns bakom den hycklande fasad titulerad afb. Tyvärr lyckas inte detta.

  Emils hela textramsa såg ut som ett klipp från någon krigsfilm, jag undrar om han verkligen är medveten om att han är spammaren härinne. Nå låt gå för de som inte förmår mer…för hade han förmått mer hade stackaren likväl begripit min text kontexuellt där alla sakligheter tangerar varandra i en helhet. Att göra som Emil gör kan vem som helst göra som vill vinkla något fast då brukar det ske i skämtsyfte (a la humorprogram där man klipper olika bilder från verkliga sammanhang för att ge skämsamt sken av att de seriösa sammanhangens personer verkligen i ett linjärt förlopp verkligen återgivit de orden och handlingarna). Det skrämmande här dock är att Emil gör det på allvar och tror själv att det funkar…stackaren. Blunda inte för en sanning jag gav dig, jag hittade inte på det utan försökte beskriva verkligheten för de tusentals som bor med kontrakt som det hycklas om och som man från en samhällsnyttig stiftelses sida utnyttjar. Därmed beskrev jag också hur man kan angripa detta, något som du med dina huliganinlägg sökt störa. Try again.

 24. Citat ur artikeln:

  ”Ockupationsfestivalen blev en stökig historia i Lund.
  – Det är fruktansvärt. Vi försökte ha en fredlig demonstration, säger en maskerad demonstrant.”

  Humor.

 25. Kan inte Lundagård se till att Alis menlösa osammanhängande och oförståeliga mail hamnar där de hör hemma, nämligen i spam-filtret. Till och med Karl Liebesknecht inlägg är sakliga men framförallt läsbara i jämförelse med Alis. Uppenbart att Alis enda syfte är att spamma Lundagård då ännu inte ett endaste praktiskt exempel eller bevis har presenterats.

  Här kommer mina favoritcitat av fastighetsjuridikexperten Ali:
  ”Jag har i inlägget bakat in era sk “bevis”” De verkar lika väl inbakade som Sveriges kärnbränsleavfall kommer bakas in i vår berggrund.
  ”vill jag även att du fortsättningsvis och gärna i gamla inlägg minst håller 10 % av samma texters aktörer som du snabbt och febrilt letar möjlighet i att anmärka på” Jag fattar ingenting..
  ”allt jag skrev baseras på en vetenskap” HAHAHAHAHAHAHA kul att du i alla fall har självdistans

  Snart kommer väl nästa spam mail från Ali om något han låtsas begripa och ha tusen bevis för som är omöjliga att presentera pga tusen usla bortförklaringar

 26. Johannes Igelström

  Nu ska jag göra något jag rätt sällan gör, nämligen att citera mig själv:

  ”Var har “kommunen just låtit AFB förvärvat mark”?? En så pass konkret fråga borde väl till och med Ali kunna ge ett konkret svar på.”

  Trots komplicerade ord har Ali fortfarande inte berättat vilket av AfBs elva bostadsområden han åsyftar. Varför har Ali inte berättat det när han tidigare hävdade att så var fallet?

  För säkerhets skull ställer jag frågan igen. Var har kommunen sålt mark till AfB nyligen?

 27. Ok, studenterna äger inte bostäderna, det gör stiftelsen. Men på samma sätt som Smålands nations medlemmar på olika sätt har stort inflytande i SNB (tror det ser ungefär likadant ut på övriga nationer som inte själva äger sina bostadshus) så har alla övriga stort inflytande i AFB, dvs studenterna styr AFB.

  Vad menar du med att ”egendomsmassan” (annars benämnt fastighetsbeståndet) inte är förenad med verksamhetsändamålet? Den biten får du gärna utveckla, blev nyfiken!

 28. Jag har en mängd rättsfall som av självklara anledningar, åtminstone självklart för sansade personer, inte kan läggas ut här av utrymmesskäl. Det är bara att begära ut handlingar från hyresnämndens mål som rört AFB, prata med folk om deras upplevelse och erfarenheter av AFB samt sätta allt detta i relation till hur de faktiskt bedriver sin verksamhet, hur de bör driva densamma och med vilka ”genomtänkta” förfaranden detta sker, för att till slut se problemen minst sagt. Att anmärka på att ingen har bevis och begära det ena och det andra är vad man gjorde när man saknade förmåga att tänka ut saker själv i mellanstadiet. Dags att växa upp.

  Du har fel i att nationerna äger bostäderna. Även fel i att de förvaltar desamma. En stiftelse kan inte ägas av någon, den är självägande, dock kan den ha en förvaltning som i detta fall är dess styrelse samt vd. Därför kan man säga att nationerna har ett ansvar i att kontrollera förvaltningen samt vilka den i sin tur tillsätter på diverse uppdrag men egendomsmassan – bostäderna – ägs endast av stiftelsen som juridisk person själv. Egendomsmassan är oåtkomlig. Att därmed inte förena egendomsmassan med verksamhetsändamålet förtar urkundens tanke vilket strider mot stiftelseformen plus att amn på vägen hunnit avverka en mängd externa fel, såsom överträdelser av samt balansgångar på hyreslagens seriösa område.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

På en bar i en småstad

En grov dialekt, EPA-traktorer och småstadskomplex. Studentlivskrönikör Nina