Fioler, schottis och hembakat fikabröd

- in Föreningen, Kultur & Nöje
@Lundagård

Spontana jam i fikapausen. Travar av fiolfodral. Nakna fötter som stampar i takt till musiken. Så kan det gå till när spelmanslaget Lustspel träffas på tisdagskvällar i centrala Lund.


– Okej, alla går och hämtar varsin stol och sätter sig i en ring, säger Caroline Malmberg, ordförande i Lustspel, till de 29 närvarande folkmusikanterna.

Efter några minuters tumult då alla försöker hitta en plats utan att trampa på någon annans instrument, sitter alla ned och lyssnar förväntansfullt på kvällens tre spelledare som i tur och ordning förklarar kvällens upplägg. Det fingras otåligt på stråkinstrument och flöjter av olika slag.

– I kväll kommer det som sagt bli lite speciellt eftersom vi har med oss en kör, och jag tycker att vi kör i gång nu direkt så att vi hinner med allt vi tänkt göra, fortsätter Caroline Malmberg innan hon ger ordet till Jens Gulin från kören Dubbelkvartetten HK.

Jens Gulin ska leda uppvärmningen och han gör det med sång.

– Nu tar vi i så mycket att inte ens en journalist kan sitta stilla, säger han och ler.

Efter en stunds sjungande är alla ordentligt uppvärmda. Fönster öppnas på vid gavel, stickade koftor åker av. Några tar av sig både strumpor och skor och fortsätter att stampa takten med nakna fötter.

Det kliar i fingrarna

Lustspel startades för sex år sedan av några entusiaster som saknade folkmusiken i Lunds studentliv. Lappar sattes upp runt om i staden, och gensvaret var omedelbart. Sedan dess träffas medlemmarna i Lustspel kontinuerligt och lär varandra nya låtar från olika delar av Sverige och världen.

– Vi träffas och spelar, sjunger och dansar varje tisdagskväll under terminerna, och minst en gång per år åker vi iväg någonstans och har en spelhelg, berättar Caroline Malmberg.

Efter en stunds sjungande kliar det i fingrarna på Lustspels musiker.

– Det är nog många som är sugna på att börja spela nu va? frågar Paulina Bastviken, violinist i Lustspel och kvällens andra spelledare.

Stråkar greppas, fioler sätts in under hakan och flöjtisterna byter plats så att de hamnar bredvid varandra. Paulina Bastviken instruerar och övandet sätter igång. Nu är koncentrationen total. Inga noter används och det gäller att vara skärpt för att hänga med i de nya musikstycken som lärs ut.

Fika med hembakat bröd

Efter en stunds spelande är det dags för mingel och batteripåfyllning: fikapaus.

– Det finns hembakat bröd med smör och ost, men kaffet dröjer några minuter till, ropar Jens Gulin.

De flesta tar för sig av det som bjuds, men några struntar helt i det och fortsätter att spela i mindre grupper. Musiken och spelglädjen motar bort såväl hunger som kaffesug.

– Det är framför allt väldigt, väldigt kul att träffas och spela. Man ska ju inte känna något tvång att komma utan det ska bygga på lust, säger Caroline Malmberg.

Efter fikat fortsätter spelandet och kvällen börjar lida mot sitt slut. Men först ska det dansas folkdans.

– Om det är någon som vill dansa så får ni gärna göra det nu, säger Caroline Malmberg.

Sagt och gjort. Några danssugna violinister lägger varsamt ner sina instrument innan de parvis dansar både schottis och polska till den medryckande musiken.

Hade det inte varit för att lokalen måste lämnas vid en viss tid hade de nog kunnat fortsätta att dansa, sjunga och spela hela natten.

text: Linda Jonsson
foto: Jonas Damsgård