Nya LU-hubben kan vara olaglig

Nya LU-hubben kan vara olaglig

- in Nyheter
4
@Gustaf Eriksson

De fem studentförbund som i början av september lanserade “LU-hubben 2.0” kan ha gjort sig skyldiga till lagbrott. Det menar Lars Gustafsson, vd för skivbolagens branschorganisation Ifpi. Men moderpartierna ser intiativet som ett viktigt inlägg i debatten.


Kort efter att höstterminen startat kunde Lundagård avslöja att Lunds socialdemokratiska studentklubb, Fria moderata studentförbundet, Piratstudenterna, Vänsterns studentförbund och Gröna studenter lanserat en uppföljare till LU-hubben.

“LU-hubben 2.0” offentliggjordes på Hälsningsgillet i AF-borgen under parollen “Fildela utan övervakning”. Tjänsten gör det möjligt att dela med sig av filer anonymt.

Kan användas illegalt

Men hubben kan vara olaglig.

– Man kan utgå från att hubben kommer användas för illegal fildelning. Studentförbunden kan ha gjort sig skyldiga till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen i likhet med det som Stockholms tingsrätt dömde männen bakom The Pirate Bay till, säger Lars Gustafsson, musikbranschens intresseorganisation Ifpi:s svenske vd.

Ett inlägg i debatten

Men moderpartierna ser både för – och nackdelar med satsningen.

– Det är viktigt att stå upp för de lagar vi har, men jag ser det här framför allt som ett inlägg i debatten om fildelning och integritet, säger Anders Almgren (S), oppositionsråd i Lunds kommun.

– Visst finns det en risk att tjänsten utnyttjas för illegal fildelning, och det är naturligtvis inte bra, men debatten är viktig, säger Linda Axelsson, politisk sekreterare för Skånemoderaterna.

Text: Gustaf Eriksson

Facebook Comments

4 Comments

  1. Det intressanta är ju att hubben inte kan användas för någon som helst fildelning. På servern finns ingen information som hjälper en person att hitta upphovsrättsskyddat material. Servern har bara en lista på folk som har anslutit sig. Från servern får man kontaktinformation till andra användare.

    I princip skiljer sig inte hubben från den servern hos din internetleverantör som förmedlar kontakt med andra internetanvändare.

  2. “– Man kan utgå från att hubben kommer användas för illegal fildelning.”
    Precis som att man i Sverige kan utgå från att 99% av alla internet-abonnemang kommer att användas för upphovsrättsbrott (Torrents, streaming, youtube, mp3or, kopierade-bilder-på-bloggen).
    Det är ingen god anledning att stänga av 99% av alla internet-abonnemang och inte heller någon anledning att stänga ner hubben.

  3. Så mycket samhällsskada Ifpi och andra kompisar i samma gäng tillför detta landet, borde dessa organisationer förbjudas enligt lag.

  4. Så oerhört intressant sagt, Ifpi. Eller inte. Föga förvånande. Som Arne Anka en gång sagt: “En röv är en röv är en röv.” Jag gillar när man gör antaganden som t ex att E4 kan antas användas till att köra fortare än hastighetsbegränsningen och därför borde Vägverket straffas. Vägverket, you’re next!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Informationsmöte om hyreshöjningar på Lunds nation

Boende har tidigare klagat på bristande kommunikation. I