Vad är grejen med Widerbergaren?

- in Nyheter
@Lundagård

Varje dag köar hundratals studenter med gula nummerlappar till Widerbergs kött och charkuteri för att köpa sju sorters pålägg i en baguette.

I år firar den klassiska studentmackan 20-års jubileum. Men vad är egentligen grejen med Widerbergaren? Hur kom den till? Och vad innehåller den?

1988 var året för den enorma mackans tillkomst. Två lunchsugna studenter besökte charkuteriet och eftersom man i butiken redan sålde färskt bröd föreslog studenterna att personalen skulle fylla det med pålägg från charken. De pekade ut sju sorters pålägg och personalen bredde. Därmed var Wiederbergaren född, även om ingen då kunde ana att mackan 20 år senare skulle utgöra hälften av charkuteriets hela omsättning.

– Redan dagen efter återkom studenterna tillsammans med några vänner och sa ”kan vi inte få en sån där widerbergare igen?” och så blev det en trend. I dag säljer vi mellan 400-700 stycken varje dag, säger Marion Widerberg, butiksägare i andra generationen.

GI och Atkins

Widerbergaren består av en baguette, lite sallad och sju sorters pålägg. Den innehåller alltid skivor av ost, skinka, rostbiff och leverpastej. De andra tre påläggen varierar beroende på vilka rester som finns i kallskänkan.

När GI-trender och Atkinsmetoder gjorde entré i svenskens hälsomedvetande hakade Widerbergs på och introducerade det grova brödet som alternativ. En Widerbergare med bara ostar är också en modernare variant som tillkommit på senare tid.

– Vi erbjuder till och med Widerbergare för veganer. Men då gör vi den på beställning, säger Marion Widerberg.

Tusentals hungriga studenter är ute och letar lunch i universitetsområdet varje dag. Det är särskilt när vårsolen tittar fram i Lund som studenterna väljer att sitta i gräset och äta mackor.

– En varm dag på våren vet vi att det blir mycket att göra, trots att vi alltid är åtta heltidsanställda som brer mackor för glatta livet. Den första Widerbergaren är klar vid femtiden på morgonen och sedan gör vi mackor under hela dagen, säger Marion Widerberg.

Onyttig

På Kostateljén, ett stenkast bort, arbetar hälsoinformatör Gunilla Järnblad. Hon har tittat närmare på mackans näringsinnehåll och konstaterar att den motsvarar mellan sex och åtta skivor bröd -med pålägg.

– Nyttiga mackor kan absolut vara en bra lunch beroende på vilket bröd man använder och vad man har på. Men här kan jag konstatera att över hälften av energin kommer från fett, jämfört med de 30 procent som är rekommenderat, säger Gunilla Järnblad.

Att den innehåller lite grönsaker gör den inte så mycket nyttigare eftersom de är näringsfattiga. Men Gunilla Järnblad har en lösning.

– Ett enkelt sätt att göra den lite nyttigare är att dela mackan med en kompis och komplettera med en frukt och ett glas mjölk. Då blir näringsvärdet bättre, säger hon.

Lundagårds reportrar har sökt svaret på Widerbergsgåtan med hjälp av en filmkamera. Se resultatet här nedan.

Text: John Sahlin och Helena Stenkvist
Foto: Henrik Larsson
Film: John Sahlin och Helena Stenkvist