Rädsla efter inbrottsvåg på Delphi

- in Nyheter
@Lundagård

Uppdaterad: En rad inbrott har inträffat i studentlägenheter på Magistratsvägen under de senaste månaderna. Förra helgen fick Elisabet Farner sina värdesaker stulna.

– Händelsen har gjort mig paranoid, säger hon.

Selim Dayioglu kommer från Turkiet och är i Lund för att studera juridik. Han bor i samma korridor som Elisabeth och fick också påhälsning för drygt en vecka sedan.

– Jag lämnade fönstret på vädringsläge för att lufta mitt rum under tiden jag var ute i köket. När jag kom tillbaka var fönstret uppbrutet och min plånbok, mobiltelefon och laptop var borta, berättar han.

Selim har försäkring på alla de stulna sakerna men är ändå besvärad av det som har inträffat.

– Mina bankkort kan inte bli skickade till mig med post, så min mamma måste resa hit ända från Turkiet bara för att ge mig dem, säger han.

Otrygg hemma

Resan blir dyr för Selim och hans familj men pengaförlusten är inte det enda som har drabbat honom. Efter inbrottet har han också blivit otrygg i sitt hem.

– Jag tittar alltid in i mitt rum för att se att allt står rätt till innan jag går in. Jag känner mig inte trygg längre, säger han.

Elisabet Farner känner sig också rädd efter förra helgens inbrott.

– Jag har blivit mer försiktig. Numera håller jag alltid fönstret stängt även när jag är i rummet. Händelsen har gjort mig paranoid, säger hon.

Hittat fingeravtryck

Enligt Mats Nogeman på Lundapolisen har tolv stölder och inbrott skett på Magistratsvägen sedan den första juni i år.

I de flesta fallen har det inte funnits några spår men efter de senaste inbrotten har polisen kunnat säkra två fingeravtryck.

– Vi väntar i nuläget på vad den tekniska undersökningen kommer att ge för resultat på fingeravtrycken innan vi kan gå vidare med utredningen, säger han.

Nogeman tror att det kan röra sig om samma gärningsmän som har utfört många av inbrotten och vädjar nu till alla studenter i Lund att vara mer vaksamma.

– De måste bli mer försiktiga och tänka på att låsa sina korridorrum och inte lämna sina fönster i vädringsläge, säger han.

AF Bostäder informerar hyresgästerna

Bostadsombudsman på AF Bostäder, Alexander Gyllensten, berättar att en trygghetsvandring har genomförts på området tillsammans med polisen. Detta har resulterat i att buskar har tagits bort för att ge bättre insyn. Rabatter har också planterats framför fönster på bottenvåningen för att göra de svårare att nå från utsidan.

AFB har också skickat information till hyresgästerna om vad de kan göra för att minska risken för inbrott. Liksom polisen ger dem rådet att hålla fönster stängda och att vara vaksam på misstänkta personer i området.

Hjälper ni de drabbade hyresgästerna på något sätt?

– Nej, det är svårt för oss att ge någon hjälp utöver det som redan har åtgärdats på området och informationen vi skickar ut. Men som hyresvärd ersätter vi självklart skadade fönster och dörrar, säger Alexander Gyllensten.

Text: John Nordh
Foto: Emil Langvad