Hemmen kan mista miljoner

- in Nyheter
@Lundagård

Hyresgästerna på Thomanders studenthem och Studentskegården riskerar att förlora flera hundratusen kronor i subventioner.

– Om pengarna från universitetet försvinner höjs hyrorna och blir de lika höga som AF Bostäders är det tveksamt om folk bor kvar, säger Karin Svensson edil på Studentskegården.

För Karin Svensson har universitetets bidrag till Studentskegården två sidor.

– Det är lite märkligt när de bara subventionerar några studenters hyra och inte allas. Å andra sidan är Studentskegården ett kulturarv med traditioner som är värda att bevara, tycker Karin Svensson.

Hyreshöjningar oundvikliga

På Studentskegården finns ett mindre kapital som skulle räcka för underhåll och drift några år. Men pengarna räcker inte på sikt, menar Karin Svensson. Enligt henne blir det utan tvekan hyreshöjningar om universitetet slutar betala.

– Det skulle minst bli AF Bostäders nivåer, men troligen mer eftersom det är ett gammalt hus som kräver mycket underhåll, säger hon.

På Thomanders betalar hyresgästerna 1 800 kronor i månaden för rummen som är mellan 15 och 20 kvadratmeter stora. Ett korridorrum med motsvarande boendeyta och läge hos AF Bostäder kostar mellan 3 437 och 3 757 kronor per månad.

”Inte vårt hus”

– Vi som bor här tar inte del av subventioneringarna. Pengarna går till fastighetsskötsel. Vi ser det inte som vårt hus utan som universitetets hus. Principiellt är det inte konstigare att de sköter den här byggnaden än att de sköter andra fastigheter, säger Thomanders förman Peter Scherman.

Stig Persson är stiftelseordförande för Thomanders studenthem. Han tycker att det vore en fördel om stiftelsen fick stå på egna ben.

– Vi skulle kunna värna om traditionerna i huset på ett annat sätt, säger Stig Persson.

Tack vare donationer har stiftelsen lyckats bygga upp ett stort kapital. Enbart med hjälp av avkastningen från kapitalet räknar de med att kunna betala såväl underhåll som den löpande driften i form av el och värme.

– Vi kommer att försöka hålla oförändrad hyra, säger Stig Persson som betonar att han tycker att det är fel att universitetet betalar.

Läs mer:

Studenthemmens subventioner hotade

Fortsatt miljonstöd till studenthemmen

Universitetet betalar hyran – för icke-studenter

Tolfte året med subventioner

Thomanders får fortsatta bidrag

Lunds universitet betalar deras bostad

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Jonas Jacobson