Hemmens subventioner hotade

- in Nyheter
@Lundagård

Lunds universitet subventionerar boendet på Thomanders studenthem och Studentskegården med nästan en miljon kronor per år – pengar som kunde gått till forskning och utbildning.

Sex år efter Lundagårds avslöjande ska det bli ändring.

År 1895 donerades fastigheten Thomander 1 tillsammans med en summa pengar till universitetet. Räntan var tänkt att täcka alla kostnader. Således bildades stiftelsen Johan Henrik Thomanders studenthem. Fastigheten blev till ett boende för tolv manliga studenter, som i enlighet med donatorns önskemål, fick kraftigt subventionerade boendekostnader.

I samband med att Byggnadsstyrelsen avvecklades 1993, och universitetet inte längre tilläts äga fastigheter, överfördes lagfarten till Statens fastighetsverk. Detta ledde till att universitetet krävdes på en hyra högre än vad räntan täckte. Sedan dess har universitetet subventionerat Thomanders studenthem med över 300 000 kronor per år.

Detta uppdagades först år 2003 efter en granskning gjord av Lundagård. Universitetets dåvarande direktör Peter Honeth menade att utgifterna var oacceptabla. Men först nu, sex år senare, har universitetet skrivit ett yrkande till utbildningsdepartementet i hopp om att slippa den ekonomiska bördan.

– Det här är donationer som vi tycker har hamnat olyckligt. Visst, det är vårt ansvar att betala, men vi vill ändra på det som står i donationsbreven, säger Marianne Granfelt, förvaltningschef vid Lunds universitet.

Inga planer på skadestånd

I yrkandet menar universitetet att lagfarten felaktigt överförts till Statens fastighetsverk.

– Vi hoppas att departementet ska ta ställning till detta. Vi vill att Thomanders stiftelse själva tar över byggnaden, säger Marianne Granfelt.

Även Studentskegårdens boende för 40 kvinnliga studenter riskerar att bli av med sina subventioner, som ligger på över 600 000 kronor per år.

– Vi vill helt enkelt förändra subventioneringarna kring Thomanders och Studentskegården, säger Marianne Granfelt.

Universitetets chefsjurist, Susanne Kristensson, tycker att argumentationen i yttrandet är tillräcklig för att förslaget ska gå igenom, men är ändå inte säker på att det blir ändring.

– Eftersom liknande ärenden inte behandlats förut är det ändå svårt att förutspå utgången.

Kommer inte att begära skadestånd

Går förslaget igenom blir Thomanders en egen stiftelse som hanterar sina egna tillgångar och skulder.

– Vi har haft dialoger med företrädare för Thomanders och de menar att de ska klara det här själva. De har till och med accepterat vårt yttrande till regeringen, säger Susanne Kristensson.

Trots att universitetet anser sig felaktigt ha betalat nästan 17 miljoner kronor finns inga utvecklade planer på att kräva skadestånd från staten om utbildningsdepartementet godkänner yttrandet.

– Det har vi inte tagit ställning till, men det har jag svårt att se, säger Susanne Kristensson.

Universitetet har heller ingen uttalad plan B om yttrandet avslås.

– Nej, vi utgår från att vi får rätt. Men så länge vi har donationen hos oss måste vi uppfylla donatorns vilja, säger Susanne Kristensson.

Men det är väl inte försvarbart att betala en miljon om året?

– Har donationen villkor som är omöjliga att uppfylla kan vi begära ändringar via en permutation till Kammarkollegiet, det är ett alternativ. Men det är svårt att få igenom.

Läs mer:

Hemmen kan mista miljoner

Fortsatt miljonstöd till studenthemmen

Universitetet betalar hyran – för icke-studenter

Tolfte året med subventioner

Thomanders får fortsatta bidrag

Lunds universitet betalar deras bostad

Text: Patrik Lundberg