Arkad – en enda stor kontaktyta

- in Nöje, Nyheter

Strax innan klockan tio tilltar strömmen av studenter på väg mot LTH:s matteannex. Innanför dörrarna lockar utställarna med mjukglass, stiftpennor och framtida arbetsplatser.

På matteannexets övervåning står dörrarna på vid gavel. De jämna raderna av bänkar och stolar är ersatt av färgglada skärmar och förväntansfulla utställare i kostym.

Mats Almström som läser tredje året på nanoteknik är på plats för att komma i kontakt med företag och luska ut vilka som är intresserade av hans utbildning.

– Jag läser på ett ungt program så man får försöka sälja in sig lite. Ingen vet vad man kan, säger han.

Färre utställare i år

Arkad är teknologernas arbetsmarknadsdagar, ett årligen återkommande event sedan 1974.

I år är 132 utställare anmälda. Förra året var det 152 stycken. Så nog märks finanskrisen, tycker Carl Aspernäs, projektledare för Arkad.

– Det märks dels på deltagarantalet men även på branscherna. Innan var det mer spridning, nu dominerar bygg- och it-branschen, berättar han.

Hans bästa tips till studenterna är att komma förberedda: gå in på företagens hemsidor, läsa på och ta reda på vilka ingångarna till företagen är.

”Vattensaken verkar rolig”

Anledningarna att besöka Arkad varierar. Några är ute på penn- och godisjakt. Andra vill ha praktikplats eller jobb.

– Framför allt vill jag få koll på vilka företag som finns och vilka sommarjobb man kan söka, säger Josefin Berner som läser tredje året på teknisk fysik.

Hon och Madeleine Kildal Schilliger, som läser andra året på samma program, är inte på jakt efter ett specifikt företag.

– Det där med vattensaken verkar roligt, säger Josefin Berner och pekar bort mot ITT:s monter.

Någon som kan Forte?

I det cylinderformade, transparenta röret rusar små luftbubblor från botten mot ytan. Det är en luftare som används för att syresätta vatten, berättar Mattias Thorsell, logistiker på ITT.

Det är första året han är här, men ITT har varit med i många år. Mattias är nöjd med platsen på matteannexets övervåning, nära dörren, och tycker att flödet av folk är bra.

Hur lockar ni studenter till er monter?

– Med luftaren och en omrörare, svarar Mattias Thorsell.

– Och med godis och fina bagagetags, fyller Philip Carnstam, utvecklare på ITT, i.

Förhoppningarna på Arkad är att hitta nya potentiella medarbetare men även att nå ut med allmän information om företaget.

Hur ska Arkad besökaren göra för att få jobb hos er?

– Om någon kommer fram och säger att de vet precis hur programmeringsspråket Forte fungerar så ger jag dem min chefs nummer, avslöjar Philip Carnstam

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Jonas Jacobson