Wetterstrand om etik och politik

- in Nyheter

I en fullsatt Crafoordsal talade miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och professor Lennart Olsson om hur politiken kan främja etiken. Ekonomihögskolan, Stiftelsen Partnerskap och CongressEA har under hösten organiserat en seminarieserie med fokus på hur etik och arbetet med hållbar utveckling har påverkats av finanskrisen.

Maria Wetterstrands budskap var att människor tänker alltför kortsiktigt.

– Vi tar större hänsyn till det som ligger nära i tiden. Politiska system måste främja det långsiktiga tänkandet, sa hon.

– Det ska kortsiktigt löna sig att göra det som också är bra på lång sikt. Att vi i Sverige politiskt har uppmuntrat energibesparande åtgärder i exempelvis bostäder har minskat energiåtgången för uppvärmning av våra bostäder, samtidigt som det inneburit ett enormt uppsving för inblandade branscher.

Maria Wetterstrand menade vidare att ekonomiska styrmedel är effektiva för att förhindra att vi sitter fast i ett oljeberoende. Hon lyfte även fram vikten av solidaritet med kommande generationer.

– Vi har kommit långt i Sverige, men det finns mycket kvar att göra.

 

Forskning gynnar de som har råd

Professor Lennart Olsson, föreståndare för Lunds universitets centrum för studier av hållbar samhällsutveckling, LUCSUS, talade om hur forskning som finansieras av privata medel är beroende av att någon köper. Detta innebär därför att den riktas mot de som har råd, vilket inte gynnar de enorma mängder människor som lider av exempelvis malaria. I stället är det sjukdomar som bröstcancer och prostatacancer som prioriteras, trots att de inte drabbar ens i närheten så många människor.

 

Mer internationellt samarbete

Bland övriga talare fanns Allan Malm, rektor på Ekonomihögskolan, som menade att ett mer internationellt samarbete behövs för att en politik som stödjer etiken ska kunna växa, och talade om att etiska frågor blivit allt viktigare i näringslivet.

Elin Mathies, som läser till civilekonom i Lund, var en av besökarna på seminariet. Hon tyckte att det viktigaste budskapet var att tänka på framtiden.

– Man ska inte bara leva för sig själv utan tänka på kommande generationer också.

Text: Ellinor Hagstadius
Foto: James Jones Huang