Kemipristagare vann nobelstriden

- in Nyheter

Det blev en celeber krock under måndagseftermiddagen då nobelpristagarna i kemi och ekonomi kämpade om att locka flest åhörare till sina föredrag.

Inför en nära nog fullsatt aula på LTH:s kårhus inleder Venkatraman Ramakrishnan sin föreläsning genom att visa 3D-bilder föreställandes ribosomer. Animationerna är banbrytande – det var för just dessa han tidigare i år tilldelades ett av de tre nobelprisen i kemi.

Ola Wendt är Kemiska Föreningens ordförande, organisationen som stod bakom arrangemanget.

– Vi bjuder varje år in årets kemipristagare. Det är inte alltid de kan eller vill åka ner till Lund, men i år fick vi full pott, berättar Ola.

Efter Ramakrischnan tar israeliska Ada Yoneth vid. I morgon har turen kommit till den tredje kemipristagaren, Thomas A Steitz, att hålla föredrag. Alla har de studerat hur ribosomen fungerar på atomnivå.

Stor i Kina

Samtidigt som Ramakrischnan visar sina 3D-bilder pågår ett helt annat nobelt arrangemang i Lund. I universitetshuset berättar Oliver Williamson, som tilldelades riksbankens pris till Alfred Nobels minne, om sina studier av hierarkiska strukturer och marknader.

Även här var besökarantalet högt. Nästan lika många studenter hade tagit sig till den amerikanske ekonomens föreläsning.

Kinesiska Grace Gao var en av åhörarna under ekonomiföredraget. Hon läser just nu internationell ekonomi i Lund och var nöjd med arrangemanget.

– I Kina talar man just nu mycket om Oliver Williamson, men jag vet inte så mycket om honom så jag bestämde mig för att komma hit och lyssna. Han undersöker på vilka plan statlig kontroll kan vara bra, säger Grace.

Omedveten krock

Ingen av de två arrangörerna, Kemiska föreningen och Nationalekonomiska institutionen, kände på förhand till föreläsningskrocken. Men när Lundagård påtalade kollisionen fanns ingen farhåga att besökarantalet skulle påverkas.

– Jag tror att det är två helt olika sorters publik, säger Ola Wendt.

Efter en jämn kamp avgick kemiprisvinnaren med segern i kampen om flest åhörare.

Text: Per Kudo
Foto: Isabel Nilson