Lund suktar fortfarande

- in Nyheter
@Lundagård

Borden på vetenskapens Oscarsgala har dukats av i Blå hallen. Inte heller i år gick medaljernas medalj till någon lundaforskare.

Lundagård sökte efter förklaringen och hittade ett ofördelaktigt arv och otur – men också världsledande forskning som kan spräcka nollan.

Sedan den första Nobelprisutdelningen 1901 har 16 svenskar fått pris för upptäckter i kemi, fysik eller medicin.

Uppsala universitet och Karolinska institutet har fått fem var.

Men Lunds universitet står fortfarande utan.

Är det pengar som fattas eller satsas det på fel forskningsområden? Är det bara otur att Lunds universitet saknar Nobelprisbelönt forskning?

När Lunds universitet grundades 1666 var huvuduppgiften att utbilda präster och det fanns bara fyra fakulteter: den teologiska, den juridiska, den filosofiska och den medicinska.

Det humanistiska ursprunget har format universitetet. Kanske har det också minskat chanserna att ta hem ett Nobelpris, som domineras av naturvetenskaper.

– Till utländska forskare brukar jag säga att Uppsala är som Cambridge och Lund som Oxford. Det finns en stark humanistisk tradition i Lund medan den naturvetenskapliga forskningen historiskt varit starkare i Uppsala, förklarar Håkan Wennerström, professor i fysikalisk kemi och ledamot i Nobelkommittén.

Trots att Lunds universitet är störst i Sveriges på forskning är det orimligt att gräma sig över att det inte regnat Nobelpris över lärosätet. Det menar Gustav Holmberg, universitetslektor vid Forskningspolitiska institutet.

– Det är överdrivet optimistiskt att tro att Lund skulle ha fått flera Nobelpris, säger han. Det rimliga är att vi skulle ha något.

Lite tur krävs

Kravet för att få Nobelpriset är att vara först med en bärkraftig, banbrytande upptäckt som får viktiga följder för både vetenskapen och samhället i övrigt.

Men Nobelpristagare måste också ha lite tur, påpekar Gustav Holmberg. Han kallar det forskningsfantasi när en forskare hittar något inom ett helt annat område än det undersökta.

– Man kan göra stora, planerade satsningar, men man kan inte beställa fram forskning som är banbrytande, anser han. Slumpen kan spela en nog så viktig roll för stora upptäckter.

Förlorade stjärnor

Traditionellt sett har universitetet inte ägnat sig åt individuell rekrytering av duktiga forskare.

– Om vi kan locka hit välrenommerade forskare så är det självklart bra, säger Gustav Holmberg och drar en parallell till fotbollen där det finns lag som till stor del består av köpta stjärnor.

– Men så finns det exempel på andra klubbar som skapar egna förmågor. Jag tror att båda är viktiga, säger han.

Kanske har Lund också haft lite otur. Både Gustav Holmberg och Håkan Wennerström visar på ett antal Nobelpristagare som har varit verksamma i Lund men fått pris på andra ställen.

Arvid Karlsson i medicin år 2000, Sune Bergström i medicin år 1982 och Manne Siegbahn i fysik år 1924.

Lunds universitet lägger ungefär fyra miljarder kronor varje år på forskning och forskarutbildning. Gustav Holmberg tror inte att det är pengar som felar för Lunds del.

– Det är inte mer pengar som behövs utan att man använder pengarna på ett smart sätt. Det är viktigt att pengarna går till kärnverksamhet som utbildning och forskning, framhåller han.

Han tycker att Lund har en styrka i att vara ett bredduniversitet och poängterar att det är viktigt att behålla bredden och inte bara satsa på forskning som är modern just nu.

Medicin eller kanske fysik, där kommer Nobelprisen att landa när det blir Lunds tur, tror Gustav Holmberg.

– Det finns säkert en ung Zlatan där på någon träningsplan. Men jag vill inte peka ut någon, säger han.

Oviktigt att vinna

Håkan Wennerström tycker inte att det spelar någon roll om Lunds universitet får Nobelpriset eller inte.

– Priset är till för forskarna men forskningen är inte till för att vinna priser. Med fotboll är hela poängen att vinna, men det är inte poängen med forskning, understryker han.

Gustav Holmberg är av en annan åsikt.

– Ett Nobelpris skulle få en väldig betydelse för universitetet när det gäller varumärkesbyggande, påpekar han och nämner att Nobelprisbelönad forskning är ett av de tyngsta kriterierna när universiten rankas mot varandra.

OS varje gång

Håkan Wennerström och Gustav Holmberg är i alla fall eniga om att det är jätteviktigt för svensk forskning att få dela ut Nobelpriset.

– Det är som om svensk idrott organiserade OS varje gång, säger Gustav Holmberg. Även om vi inte själva får priset så delar svenska forskare ut det. Det ger ett väldigt inflytande att styra utvecklingen.

Varken Gustav Holmberg eller Håkan Wennerström tycker att Lunds universitet handlar fel.

– Jag tror att det kan komma, det är bara att hålla ut lite till, säger Gustav Holmberg.

Läs mer

”Lägg inte krokben för oss”

Fika för forskningen framåt

Hallå där vicrektor Sven Strömqvist

Text: Kajsa-Stina Kalin
Illustration: Alfred Gunnarsson