Efterlyses: ett stycke studentparti

- in Nyheter

Det är åter valår och den 29 september är det dags, så även i Lund. De etablerade partierna förbereder sig inför valet till kommunfullmäktige, men nu är det också dags för studenterna att organisera sig. Och pengarna finns.


Studentpartiets Stiftelse, grundad ur det tidigare studentpartiet Kommunpartiet Studenterna, uppmanar nu studenter att engagera sig i kommunvalet och går ut med att bidrag finns att söka för eventuellt nystartade studentpartier.

Engagerade studenter

För tolv år sedan bildades Kommunpartiet Studenterna av engagerade lundastudenter med olika politiska ståndpunkter. Målet var att med ett mandat i fullmäktige föra fram studentfrågor i Lunds kommunpolitik. Efter mandatperioden skulle partiet inte ställa upp i fler val, och så blev också fallet.

– Det var vårt löfte att bara ställa upp i ett val, och därför följde vi också detta. Jag tycker att vi lyckades etablera några viktiga frågor i kommunpolitiken. Dessutom agerade vi vågmästarroll i avskaffandet av Lunds dåvarande kommundelar, berättar stiftelsens vice ordförande Lars Larsson, själv gammal lundastudent och partimedlem.

Kortsiktigt projekt lever kvar

I samband med att studentpartiet meddelade att det inte skulle ställa upp i valet 2002, lämnade de efter sig en rankning av de andra politiska partierna. Den baserades utifrån en skala på studentvänligheten hos vardera parti. Att just folkpartiet rankades högst på alla punkter är resultatet av deras deras studentvänliga politik, försäkrar Larsson som själv är aktiv i partiet.

Med resterande partistöd från mandatperioden 1998-2002, en summa på närmare 250 000 kronor, bildades Studentpartiets Stiftelse, som leds av förre partiordföranden Magnus Holst.

Pengarna skulle nu användas som stöd till andra studentarbetande partier, föreningar eller privatpersoner, och ett årligt pris infördes. Engagerade personer eller föreningar kan nomineras, och bland annat den studentdrivna före detta Filmstudion har valts ut.

Ett annat pris delas varje valår ut till ett studentvänligt eller nystartat politiskt parti under valår. Och snart ska årets stipendiat offentliggöras.

Inspirera nya

– Det är därför som vi går ut med detta, för att vi vill att engagerade studenter som är intresserade av att bilda ett politiskt parti ska veta att det ekonomiska stödet finns att få.  Men det gäller att skriva en ansökan, så att det inte blir som inför valet 2006, då ett nytt annalkande studentparti rann ut i sanden, säger Lars Larsson.

Text: Frida Sandström