Kräver en grönare Lundakarneval

- in Karneval, Nyheter

Facebook-gruppen ”We demand a green Lundakarneval!” vill att karnevalen blir mer miljövänlig och har därför lämnat en lista med förslag på förbättringar till karnevalskommittén.

Gruppen startades för en vecka sedan av Helena Gonzales Lindberg och Harriet Barker, masterstudenter i miljövetenskap, och är redan uppe i 194 medlemmar.  När tjejerna hörde att Lundakarnevalen skulle gå av stapeln i år började de prata om hur man skulle kunna bidra till att göra karnevalen mer miljövänlig och kort därefter föddes idén att starta en grupp på Facebook.

– Anledningen till att vi valde Facebook som forum var att det helt enkelt är modernare och effektivare än att göra en vanlig namninsamling, säger Helena Gonzales Lindberg.

Lista med förslag

De har en rad idéer på förbättringar som skulle kunna göra karnevalen miljövänligare. Till exempel att besökarna kan få ta med sig egna tallrikar och bestick för att äta, att karnevalen inte säljer vatten på flaska och bara serverar ekologisk, närproducerad mat samt rättvisemärkt kaffe. De har även förslag på hur man skulle kunna effektivisera sopsorteringen.

Gruppen har redan varit i kontakt med karnevalskommittén och berättar att de har fått positiv respons och att de förhoppningsvis ska ha ett möte med dem någon gång inom den närmaste månaden.

– Vi vill inte jobba mot dem, utan med dem, säger Helena Gonzales Lindberg.

– De hade ingen speciell miljöpolicy sedan tidigare, men verkar positiva till våra förslag och vill föra en dialog, säger Harriet Baker.

Arbetar fram en miljöpolicy

Lundakarnevalens presschef, Anna Knutsson, bekräftar att de är positiva till ett samarbete och glada för alla idéer de kan få, men påpekar också att alla förslag kanske inte är genomförbara:

– Vi vill också att karnevalen ska vara så miljövänlig som möjligt, men det måste vara i förhållande till våra resurser.

Hon berättar att karnevalskommittén har en miljögrupp som just nu håller på att arbeta fram en miljöpolicy och att de även håller på att se över Facebook-gruppens lista med tänkbara åtgärder.

– Men det är också viktigt att åtgärderna inte ställer till det för karnevalens besökare, säger Anna Knutsson.

Text: Louise Sillén
Foto: James Jones Huang