Mindre godis, mer verkstad?

- in Nyheter

På fredagen var det dags. Igen. Då gick vårterminens Hälsningsgille av stapeln i AF-borgen.

Lundagård minglade i Stora salen och anade en förändring mitt i allt det traditionella. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.


Det är fredag och dags för terminens Hälsningsgille för nykomna lundastudenter. Klockan tio slås portarna upp till Stora salen och under hela dagen går en strid ström av studenter från bord till bord.

Broschyrer och gratisprylar delas ut med frikostighet och vid utgången släntrar flera informationsmätta nykomlingar hem från sitt första möte med det som kallas studentlund.

”Ryktats om godis”

– Här har ryktats om godis, säger socionomstudenten Matilda Stridh. Hon kom själv hit för att få informationen om en facklig studentförening. Både hon och kursaren Elena Shilnova tycker att de flesta andra också verkar veta i förhand vad de vill få ut av gillet.

Flera studenter har varit här tidigare år, och uttrycket ”plocka block” hörs inte sällan i trapphuset.

Men Ellen Arkander på Mejeriet tycker inte sig se en ökning av icke-novischer jämfört med tidigare år.

– Jag har stått här i fem år och märker ingen större skillnad jämfört med förr. Gamla studenter som nya, Mejeriet finns här utan att tvinga på information och de flesta som är intresserade kommer självmant till oss, berättar hon.

Valfrihet framför tvång

På liknande sätt verkar det fungera även på andra håll i lokalen. Studenter i vår medietrötta tid vill själva välja ut informationen de ska ta emot. Påtryckningarnas dagar är förbi och steg två måste intas för att vinna uppmärksamheten i den trånga och varma salen. Ett exempel är Piratstudenterna, som valt att ta med en tredimensionell skrivare.

– Vi ville bidra med någonting extra, samtidigt som vi ställer frågan om piratkopiering på högkant. I samma våg går övriga representanter från både biståndsorganisationer och studentnationer, alla tycks vara i övergången mellan det traditionella och det moderniserade, mindre ofrivilliga propagerandet.

Märkbar är också avsaknaden av företag som bara vill göra vinst på studenterna, och kanske symboliserar återvinningskorgarna vid utgången någonting mer än retur av papper.

Text: Frida Sandström
Foto: James Jones Huang