Roslings bubblor och diagram skapade rungande optimism

- in Nyheter

Det blev rusning till AF-borgen under onsdagskvällen när den världsberömda föreläsaren Hans Rosling kom för att tala om global hälsa. Föredragets fartfyllda och positiva karaktär smittade av sig på publiken som efteråt hade humöret på topp.

– Det här var en toppenbokning, säger Utrikespolitiska föreningens programansvarig Joakim Isendahl.

Frågeställningen ”Har världen blivit en bättre plats?” var temat för kvällen då Hans Rosling gästade AF-borgen. Med rörlig grafik och uppseendeväckande statistik förklarade professorn i internationell hälsa hur världen går mot det bättre.

– Vi blir allt rikare och dessutom mer och mer hälsosamma, sade Rosling, som under kvällen blandade allvarliga toner med bred optimism.

Ovanligt stort intresse

Närmare 400 personer närvarade vid föredraget, men ännu fler stod utanför och köade. Hos Utrikespolitiska föreningen och Studentafton, som var arrangörer för kvällen, hade man inte förutsett det stora intresset.

– Det var synd att det blev lite stökigt innan, men vanligtvis kommer det inte alls så här många. Det verkar som att ordet spred sig väldigt snabbt, säger Joakim Isendahl.

”Framtiden känns ljusare”

Förra året hamnade Hans Rosling på det amerikanska magasinet Foreign Policys topp 100-lista över världens främsta tänkare. Och hans popularitet bland åhörarna gick inte heller att ta miste på denna kväll.

– Det var helt fantastiskt. Han är en extremt bra retoriker och väldigt bred i sin kunskap vilket verkligen inspirerar. Man tar åt sig mycket mer när han är så optimistisk. Framtiden känns ljusare och jag går hem med ett leende på läpparna, säger 26-årige Sanja Medic glatt och får medhåll av läkarstudenten Sophia Hallstedt:

– Det var jättebra. Hans optimistiska sätt att föreläsa är inspirerande och jag imponeras av hur han med all sin kunskap kan knyta ihop det på ett sådant enkelt sätt, säger hon.

Text: Anders Norrman
Foto: John Nordh