Kritiserad professor avgår

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Till slut blev samarbetsproblemen och den interna kritikstormen för mycket. Vid terminens slut kommer Hans-Ingvar Roth, universitetets första professor i mänskliga rättigheter, lämna sin tjänst.

Det var på torsdagen som Lynn Åkesson, dekan för området för humaniora och teologi, i ett mejl meddelade att professor Hans-Ingvar Roth på egen begäran kommer att lämna Lunds universitet vid vårterminens slut.

”Han har fått ett erbjudande i Stockholm som passar honom och hans familj väl”, skriver Lynn Åkesson i mejlet.

Allvarlig konflikt

Redan kort efter att Hans-Ingvar Roth tillträdde sin tjänst i början av förra terminen kom han på kant med de tre lärarna i mänskliga rättighetsstudier.

I terminens sista nummer kunde Lundagård berätta att problemen hade blivit så stora att hela lärarlaget hade bestämt sig för att sluta undervisa. Lärarnas beslut fick många studenter att vilja lämna utbildningen, och flera kurser ställdes in.

Då ville ingen berätta exakt vad som låg bakom konflikten. Inte heller nu, drygt två månader senare, är de ansvariga villiga att redogöra för vad som egentligen hänt.

– Vad som framkommer i de samtal jag för med personalen kan jag inte berätta, säger dekan Lynn Åkesson.

Forskning hotad

Oavsett vad som orsakade konflikten drabbade den inte bara studenter. I senaste numret av Lundagård ventilerade Linde Lindkvist och Andrea Karlsson, universitetets första doktorander i mänskliga rättighetsstudier, sin oro för att den stora forskningssatsning som de är en del av skulle gå om intet eftersom samarbetet med Hans-Ingvar Roth inte fungerade.

Roth ville inte kommentera kritiken utan hänvisade till Lynn Åkesson, som nu alltså har meddelat att professorn valt att avgå när terminen är över.

Huruvida lärarlaget kommer att återvända till undervisningen i höst är i nuläget oklart.

Läs mer

Forskning hotas efter intern konflikt

Intern konflikt får studenter och lärare att sluta i protest

Text: Gustaf Eriksson