Bättre skyddsnät för doktorander

- in Nyheter
@Lundagård

Universitetsledningen har tillsatt en projektgrupp som ska kartlägga omfattningen av stipendiefinansering för doktorand- och forskartjänster. Detta ska resultera i ett fakultetsgemensamt avtal med bland annat minimikrav på inkomst och sociala försäkringar.


– Vi vill förbättra kvalitén och städa ut vissa stipendier. Vår ambitionsnivå är att få bort stipendier från forskarutbildningen, säger Ingalill Rahm Hallberg, vicerektor och projektgruppens ordförande.

Målet är ett gemensamt avtal som inbegriper universitetets samtliga fakulteter och syftar till att förbättra de ekonomiska villkoren och den sociala tryggheten för doktorander, forskare och postdok-forskare.

Forskare sätts på bar backe
Ingalill Rahm Hallberg ser flera problem med stipendiefinansieringen. Hon berättar att det är många som kommer till Lund från utländska universitet med stipendier som knappt går att leva på, utan rätt till vare sig försäkring eller pension.
– Vi kan inte acceptera stipendier som är osäkra i den meningen att garanten för stipendiet kanske plötsligt väljer att dra tillbaka det och sätter doktoranden eller forskaren på bar backe. Då sätts universitetet i en situation där vi måste ta ett ansvar vi inte hade förväntat oss, säger Ingalill Rahm Hallberg.

Hon understryker också att det inte är finansieringen som ska avgöra vilken doktorand som blir antagen till forskarutbildningen, utan att det är den som är bäst lämpad som ska bli antagen.

Komplicerad fråga
På sikt skulle man vilja bli av med stipendiefinansieringen och omvandla stipendierna till doktorandanställningar, men det är en komplicerad fråga, enligt Ingalill Rahm Hallberg.

Hon säger att det finns vissa privata företag och banker som finansierar bra stipendier och att de måste beräkna vad det skulle kosta att omvandla dessa till doktorandanställningar.
– Vi måste göra beräkningar och diskutera med de stora finansiärerna. Vissa fakulteter har fler stipendier av den här typen än andra och då handlar det ofta om bra stipendier, men deras svaghet är att de står utanför det sociala skyddsnätet.

Avtalet kommer dock inte att innebära några stora förändringar för problemet med skuggdoktorander.
– Skuggdoktorander får inte förekomma, så det behöver vi ingen utredning på, säger Ingalill Rahm Hallberg.

Läs mer:

Konflikt mellan kvantitet och kvalitet

Text: Louise Sillén
Illustration: Alfred Gunnarsson