Huvud rullade igång ny utställning

- in Kultur & Nöje

Vid lunchtid under fredagen rullade ett 150-kilos bronshuvud genom Lundagård, för att senare sluta som korvgrill för alla hungriga. Det blev startskottet för Fernando Sánchez Castillos utställning som visas på Skissernas museum i vår.

Vad är konst och vad är revolt? Inspirerad av bland annat antik konst, skildrar Fernando Sánches Castillo hur människan hanterar politiska övertag i utställningen Plats för motstånd – Peace to the Man of Bad Will. Ett verk som ingår är ”Rich cat dies of heart attac in Chicago”. Det består av, utöver ett stort huvud i brons, en kortfilm där samma bronsanlete på olika sätt släpas eller skadas på offentlig plats.

Ett steg utåt
Det var med frivilliga studenters handstyrka som utställningen sattes i rullning, ett medvetet steg ut i Lund och studentvärlden.
– Eftersom Skissernas museum går i Lunds universitets regi, är det viktigt för oss att nå ut till studenterna, berättar ansvarig intendent Karin Johansson vid Skissernas och fortsätter:
– Det offentliga rummet är en arbetsyta som borde utnyttjas mer än vad den görs i dag, och med den här aktionen ser vi en bra start på en utställning som behandlar just det offentliga.

huvudbry (FS) 050310Gammal tidningsrubrik inspirererar
– Statyn är den klassisk representation av makt, det är därför som jag väljer att göra denna form av performance, berättar konstnären själv över en grillad marshmallow. Verket med bronshuvudet är inspirerat av 1968 års tabubelagda politiska situation i konstnärens födelseland Brasilien.
– Trots kaoset var en katts död i hjärtattack det enda som pressen vågade nämna, förklarar Sánches Castillo.
– Övriga tolkningar är fria hos betraktaren. Konsten är inte bara ett sätt att uttrycka tankar eller känslor, det är också en möjlighet att nå ut till människor. Utan dagens aktion hade jag inte lärt känna era alla här, och utan kontakten med omvärlden tjänar konstens uttryck ingenting till, fortsätter konstnären.

”Han vill inte sätta tankar i huvudet”
Stina Jolander är en av de, något trötta, huvudrullarna.
– Jag uppskattar Sánches Castillos bemötande av verkligheten i sitt konstnärskap. Jag tycker att han lämnar reflektionen hos publiken samtidigt som han bemöter den på samma nivå, här i Lundagård till exempel.

 

Text: Frida Sandström
Foto: Frida Sandström