Våld mot kvinnor i fokus på 100-årsdag

- in Nyheter

Alternativ modevisning och samtal om våld mot kvinnor. Det var några av de evenemang som ordnades i Lund för att fira 100-årsjubileumet av den internationella kvinnodagen. Klicka på ”bildspel” för att se fler bilder.

Sår och blåmärken var i fokus på Amnestys alternativa modevisning på Stortorget tidigare i dag. Modellerna som gick på ”catwalken” bar förvisso kläder från Amnestys secondhand-affär, men det var deras sminkning som var tänkt att väcka uppmärksamhet. Svullnader i ansiktet, blödande näsor och kryckor var något av det som de förbipasserande på torget fick se.
– Modellerna är sminkade så att det ska se ut som att de har blivit misshandlade. Det som vi visar upp som fiktivt våld i dag är tyvärr så som verkligheten ser ut för många kvinnor, säger Amanda Adner Gustavsson som är en av arrangörerna.

Den alternativa modevisningen är en del av en kampanj som Amnesty driver med nio andra organisationer för att uppmärksamma våld mot kvinnor och då främst det sexuella våldet.
– Med kampanjen vill vi ta ett krafttag mot våldtäkter i Sverige och förbättra situationen för de utsatta, säger Amanda Adner Gustavsson.

”Våld är inte bara knytnävsslag”
Under dagen hölls även ett seminarium på Sol-centrum som gick under rubriken ”Har våldet ett kön?”. Några av de som föreläste var Gunilla Jarlbro, professor i medie- och kommunikationsvetenskap och Anna Gustavsson, kriminalkommisarie. Publiken bjöds på teaterföreställningar som handlade om omväxlade könsroller och föreläsningar om olika former av våld innan dagen avrundades med ett panelsamtal. Medverkande i panelen var bland annat Maria Chowdhury, studentombud för Lus och en av arrangörerna av seminariet. Hon var nöjd med att samtalen inte bara belyste det fysiska våldet.
– Våld är inte bara knytnävsslag. Det symboliska våldet som begränsar kvinnors handlingsutrymme är lika viktigt att betona. Det kan till exempel handla om att någon annan bestämmer vilka kläder de ska ha på sig, berättar hon.

Är du nöjd med dagen?
– Ja, det är jag. Det är bra att extra fokus läggs på problemet med våld mot kvinnor under denna dag. Men detta är ett arbete som ska ske hela tiden, inte bara på den internationella kvinnodagen, säger Maria Chowdhury.

Text och foto: John Nordh