Stort publikuppbåd på melodikryss

- in Karneval, Kultur & Nöje

Klockan 10 på lördagsmorgonen sändes Sveriges Radios succéprogram Melodikrysset från Stora scenen framför universitetshuset i Lund. Tusentals förväntansfulla lundabor applåderade och jublade medan Anders Eldeman rev av skämt efter skämt.

– Det här har varit fantastiskt roligt, när jag kom hit vid halv nio för att förbereda sändningen satt det redan folk på medtagna campingstolar och åt frukost i väntan på att programmet skulle börja, säger Anders Eldeman till Lundagård efter sändningen.

Eldeman berättar vidare att publiken var större och mer entusiastisk än vad som brukar vara fallet. Och kanske också yngre.

Åldersblandad publik
Men trots alla unga människor i publiken var det långt ifrån bara studenter som samlats på universitetsplatsen för att se Melodikrysset gå av stapeln, för första gången i Lund. Av de tusentals som applåderade och nynnade med fanns lika många åldringar som unga. Vissa satt på solstolar, men de allra flesta satt på campingmattor eller stod upp.

En av dem som lyckats hitta en bra plats var studentprofilen Fredrik Tersmeden som stod precis nedanför scenen i en lila basker och vit labbrock och sjöng med i låtarna.

Generalen deltog
Också på scenen var åldrarna blandade. Vid ett bord mitt på scenen satt karnevalsgeneral Erik Neppelberg iklädd svarta skor, lila strumpor, knallröda byxor, en mintgrön kavaj och vinröd fluga, och löste krysset. Efteråt berättar han för Lundagård att det var nervöst att vara iakttagen under hela programmet, men också skojigt.
Varför skrev du upp numret till Knattetimmen [programmet som sänds direkt efter Melodikrysset dit folk kan ringa in med frågor om barn]?
– Kan vara bra att ha för Barnevalssektionen, svarar generalen.

”Första gången på karnevalen”
Då och då under programmets gång gick Eldeman ut och pratade med folk ur publiken. En av dem som han träffade på i sändning var en klarinettist i röd uniform från studentorkestern Svamparna, som rest hit från Örebro för att delta i karnevalståget.

Efter programmet frågar vi Eldeman:

Har du varit på Lundakarnevalen innan?
– Jag har varit i Lund många gånger, men det här är första gången som jag är på karnevalen.
Det här var det närmaste Lund kommit Allsång på Skansen. Ska du fira succén genom att festa loss på karnevalen.
– Minst en pilsner blir det nog. Jag måste ju skåla för Lund med studenterna.

När jag tittar upp från mitt anteckningsblock ser jag att det redan hunnits bilda en kö med åldrade entusiaster som vill ha Eldemans autograf.

Text: Victor Z Hahn
Foto: Stina Qvarnström