Doktorandombudstjänst hotad

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Lunds doktorandkår kan i framtiden bli utan sin ombudsman. Universitetets tusentals doktorander riskerar därmed att gå miste om både stöd och ett utbrett kvalitetssäkringsarbete. Detta sedan kåren inte beviljats det ekonomiska stöd man begärt från universitetet.

I samband med kår- och nationsobligatoriets avskaffande den 1 juli har Lunds studentorganisationer fått möjligheten att söka ekonomiskt stöd från universitetet.

När Lunds doktorandkår ansökte om att få Doktandombudsmannens tjänst betald fick man dock endast hälften av det önskade beloppet. Hos kåren anser man sig inte kunna finansiera tjänsten på egen hand, och posten går därför en tuff framtid till mötes.
– Jag är givetvis glad för att kåren får ekonomiskt stöd men jag är samtidigt besviken. Dels för att det fortsättningsvis kommer råda osäkerhet kring finansiering av doktorandombudsmannatjänsten, men mest för att vi inte fått en ordentlig motivering till beslutet trots att jag har efterfrågat det, säger kårens ordförande Anna Minara Ciardi.

Tvingas finansiera själva
I sin ansökan skickade kåren in ett budgetunderlag som visade att ombudsmannens tjänst kostar drygt 500 000 kronor om året. Universitetsledningen valde emellertid att ge ett stöd 125 000 kronor till hösten och 250 000 under 2011. Kåren får därmed försöka att finansiera hälften av tjänsten på egen hand.
– Vi klarar det om medlemsantalet ligger på det vi räknat med, förklarar Anna Minara Ciardi.
Vad händer om ni inte lyckas värva tillräckligt med medlemmar?
– Då kan posten komma att försvinna. Det får ju doktorandkårens framtida medlemmar, styrelse och presidium ta ställning till.

”Utgår från att de lyckas”
Universitetets förvaltningschef Marianne Granfelt anser att ombudsmannens verksamhet är viktig, men förklarar att beslutet är ett resultat av pengabrist.
– Vi hoppas att kåren genom det här stödet kan klara av att bedriva ombudsmannens verksamhet ändå. Det är viktigt att komma ihåg att de dessutom ska få ett grundstöd som även det är avsett att gå till ombudsmannens verksamhet. Det är jätteviktigt att kåren lyckas värva medlemmar, och vi utgår från att de kommer att lyckas, säger hon.

Text: Anders Norrman