”Satsa på studentjobb och förbättrad kollektivtrafik”

- in Debatt

Folkpartiet vill prioritera grundutbildning, studentjobb och internet på tåget.

Kunskap är samhällets viktigaste resurs. Vi har en vision om att utveckla Skåne som kunskapsregion. För att det ska vara möjligt måste det löna sig bättre att utbilda sig men det måste också vara attraktivt att vara student.

Den gångna mandatperioden har regeringen satsat mycket på forskning. Om vi får förnyat förtroende kommer vi att prioritera resurser till grundutbildningen. På en del utbildningar är antalet lärarledda timmar alldeles för få. Den som investerar i en utbildning ska känna att samhället levererar en utbildning av hög klass.

Övergången från studier till arbete är ett problem. Var femte student som tar examen är fortfarande utan arbete ett år senare. Detta är en bister sanning som många studerande brottas med både under och efter sina studier. Otillräckliga nätverk och bristande arbetslivserfarenhet är de främsta orsakerna till att det är så svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Tittar man över sundet ser det annorlunda ut. I Danmark finns sedan länge ett studentmedarbetarsystem. Det kännetecknas av att studenter arbetar hos arbetsgivare inom studenternas utbildningsområde. Statsvetare kan till exempel jobba inom en myndighet medan en ingenjör kan jobba för ett tekniskt konsultföretag. Arbetsgivaren får ta del av nya perspektiv och en unik möjlighet att lära känna personer som kan bli aktuella för en fast anställning efter studietiden. Omkring hälften av alla danska studenter har ett studierelevant jobb någon gång under studietiden.

Folkpartiet liberalerna har varit drivande bakom beslutet att Region Skåne inför ett studentmedarbetarsystem med start nästa år. Det betyder att Region Skåne anställer cirka 300 studentmedarbetare. Vi anser nu att det är dags att även Lunds kommun tar detta viktiga steg.skapandet av en kunskapsregion kräver också goda möjligheter att röra sig mellan olika lärosäten i Skåne och att kunna ta del av olika städers nöjesutbud.

En väl utbyggd kollektivtrafik är grunden för våra ambitioner. Målet är att kollektivtrafiken i Skåne ska fördubblas under de kommande tio åren. För att lyckas med detta är det nödvändigt att det är möjligt att koppla upp sig i kollektivtrafiken. Internetuppkoppling med bra kvalitet på alla bussar och tåg i Skåne är en del av arbetet att göra kollektivtrafiken mer attraktiv.

Ytterligare en viktig del som student är givetvis priset. Folkpartiet Liberalerna har under flera år varit pådrivande för en studentrabatt inom kollektivtrafiken i Region Skåne. Under den gångna mandatperioden har den också tillkommit på försök. Nu vill vi göra rabatten permanent men också utveckla den vidare. Det krävs om vi ska nå vår vision om Skåne som en kunskapsregion.

Kollektivtrafiken skapar möjligheter att forma urbana miljöer i Lund och Malmö där bilen inte är nödvändig som transportmedel. Det gör det möjligt att stärka städernas attraktivitet. Redan idag är Lund och Malmö cykelstäder, men det finns mer att göra. Vi vill att spårbunden trafik blir verklighet. Det minskar buller och den trängsel som bussarna i dagsläget ställer till med.

I Öresundsregionen står vi inför en uveckling där inflyttningen till städer kommer att öka. Det kräver att vi hittar smarta sätt att transportera oss, som både är effektiva och bra för miljön. Folkpartiet Liberalernas inriktning är tydlig, Skåne skall ha kollektivtrafik i världsklass.

Christina Englén (Fp), ordförande Liberala studenter Skåne

Carl-Otto Berg (Fp),  4:a på kommunfullmäktigelistan i Lund

Mats Persson (Fp), Regionråd