Två anmälningar på tio års tid innebär inte att sexuella trakasserier är sällsynta vid universitetet. Tvärtom finns det fler drabbade studenter som inte vågar gå ut med att de har blivit utsatta. Det tror studentombudet Maria Chowdhury.
– Jag tycker att man ska vara skeptisk. Det finns ett stort mörkertal eftersom sexuella trakasserier är extremt skambelagda. Så ser det ut även utanför universitetet, säger Maria Chowdhury, Lunds universitets studentkårers studentombudsman.
Maria Chowdhury har ansvar för diskriminer-ingsfrågor och tanken är att hon ska fungera som ett bollplank och hjälpa den student som känner sig orättvist behandlad att gå vidare med sitt ärende.
I snitt hör en student per vecka av sig till Maria Chowdhury, men det är sällan som det rör sig om sexuella trakasserier. Hon tror att skamkänslor i kombination med att många inte vet vart de ska vända sig är en förklaring till varför statistiken ser ut som den gör.
– Det kan vara så att man under sin studietid står ut med vissa saker. Man tänker att det inte är långt kvar. Jag kommer aldrig att träffa den här personen igen. Eller så ska man läsa flera terminer till och det känns obekvämt att kritisera.
Stort mörkertal
Att det gömmer sig fler fall bakom siffrorna tvivlar Maria Chowdhury inte på.
– Vi måste fråga oss hur vanligt det är i riket i stort. Lund är en liten universitetsstad och det finns synliga normer och strukturer här som påverkar hur man ska bete sig. När de blir för starka kan de ge upphov till diskriminering, motiverar hon sin skepsis. Maria Chowdhury anser att universitetet i dag sköter allt policyarbete som sig bör, alltså det universitetet är ålagt att göra för att förhindra diskriminering enligt Diskrimineringslagen. Hon efterfrågar i stället en diskussion om begreppet sexuella trakasserier som en del av universitetets informationsarbete.
– Universitetet måste bli bättre på att synliggöra hur det kan ta sig uttryck. Oavsett intentionen får det konsekvenser. Om personen är medveten om vad han eller hon gör är ovidkommande. Vi lägger mycket fokus på att offret ska förstå vad sexuella trakasserier innebär, ansvaret ska ligga på den som trakasserar, förklarar Maria Chowdhury.
Svårt att träda fram
Utsatta studenter kan vända sig till Maria Chowdhury eftersom hon ska vara en länk mellan studenten och institutionen. Men hon är medveten om att det kan verka avskräckande att berätta. Hon påpekar att en utsatt student kan råka ut för andras bortförklaringar och kan tvingas argumentera för sin sak, vilket kan vara nog så jobbigt.
– Det är lätt att säga att någon ska anmäla sexuella trakasserier. Men i diskrimineringsärenden är det svårt att få upprättelse. Det är alltid upp till den enskilde att avgöra hur långt man vill driva det, tycker Maria Chowdhury.
Studentombudet efterlyser ett öppnare klimat kring sexuella trakasserier för att få fler att träda fram, men också att universitetet arbetar med att synliggöra normerna som råder.
– Det är frågor som tar tid att jobba med och det kostar pengar men det ger resultat på lång sikt, säger Maria Chowdhury.
Läs mer: Sexuella trakasserier syns inte i statistiken