Mer öl än politik på Piraya

Mer öl än politik på Piraya

- in Analys, Val 2010
0

Kalmar nations tisdagspub besöktes den här veckan av ett filmteam från TV4 som gav studenterna tillfälle att i direktsändning fråga ut de borgerliga partiledarna. Men det var ölen och inte politiken som stod i fokus.

Det var uppsluppen stämning på pub Piraya på tisdagskvällen, som den här veckan  fått betydligt fler besökare än normalt, men det var fortfarande mera öl och mindre politik som gällde.

– Kul idé, men det hade kunnat vara bättre genomfört, tyckte Ragnar Wernersson, som jobbade i baren under kvällen.

Man kan undra hur TV4 tänkte då man beslöt sig för att låta fulla studenter pina partiledarna med frågor, men det verkade som att ett par av de nyktrare studenterna blivit handplockade till detta särskilda uppdrag.

Först ut var Emilia Dungel, som frågade ifall de borgerliga partierna tänkt ta debatten med Sverigedemokraterna om de vinner valet.

Göran Hägglund hasplade ur sig något om att det är viktigt med jobben och Jan Björklund beklagade sig över att man blir kallad främlingsfientlig om man helst vill kunna se folk i ögonen i skolan. Sedan reklampaus.

Mot slutet av programmet blev det åter dags för partiledarna att ta sig an en fråga från kunskapsstaden.

Shafagh Elhami undrade över hur svenska universitet ska kunna konkurrera med utländska om att locka till sig internationella studenter när det blir avgiftsbelagt att studera här. Utbildningsminister Björklund menade att reformen var nödvändig, påpekade att andra länder har liknande system, och höll med om att utbildningskvalitén i Sverige är för dålig. Svarade han överhuvudtaget på frågan?

Facebook Comments

0 Comments

  1. Skulle detta vara en analys av utfrågningen som sändes igår?

    För det första gav Björklund ett faktiskt svar nämligen att man måste ha en mer avspänd inställning till debatten och att man idag kallas för främlingsfientlig när man gör ett ärligt försök. Hägglund syftade på det som Reinfeldt tidigare sagt under utfrågningen nämligen att arbetet är en viktig faktor i att komma in i ett nytt samhälle. Svaren pågick i mer än fem minuter för denna enskilda fråga och avslutades, innan reklampaus, med att Reinfeldt återigen vädjar om majoritetsstöd för att undvika att SD får något inflytande. Svar på huruvida Alliansen ämnar samarbeta med SD i det fall att de blir största block men utan egen majoritet fick vi i med besked i AF-borgen förra veckan. Svaret var NEJ för er som inte var där.

    Björklunds resonemang kring avgift för utländska studenter byggde på att högskolan och universiteten byggdes ut i stor utsträckning under 90-talet utan att tillföra medel för att klara av att bibehålla samma kvalitet som tidigare. Han medger att kvaliteten idag inte är tillräcklig men lovar att Alliansen ska öka resurserna för att på så vis öka kvaliteten. Han gav med andra ord väldigt tydligt svar på frågan.

    Oavsett om man gillar dessa svar eller inte så är det orättvist att förminska dem likt författaren gör. Kanske, kanske, så är jag färgad av att jag faktiskt tycker att Alliansens politik är bra men jag anser också att man måste respektera alla människors rätt att ha olika åsikter och inte förringa dem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Karnevalsdryckerna går nu att beställa

Under helgens Karnevelj öppnade 3500 karnevalister Karnevölen för