"Krantz kommer sitta kvar"

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Högskoleministern Tobias Krantz (FP) har varit osynlig och inte nått fram till väljarna, därför kommer han sannolikt att lämna regeringen. Sådana spekulationer har förekommit efter valet, men de tillbakavisas av flera statsvetare.

– Min uppfattning är att han är populär i sektorn. Jag tror han sitter kvar, säger doktoranden Nils Gustafsson.

”Högskoleministern har svårt att nå ut till väljarna – trots att han är ny på posten”. Det skriver Sydsvenskans politiska reportrar Erik Magnusson och Olle Lönnaeus och placerar folkpartisten Tobias Krantz på listan över ministrar som kan vara på väg ut ur regeringen.

”Märkliga spekulationer”

Men att Krantz dagar som högskole- och forskningsminister skulle vara räknade tillbakavisas av flera statsvetare.

– Det är mycket märkliga spekulationer. Det är en dålig idé att inte låta honom sitta kvar. Dels har han suttit väldigt kort tid och dels har jag fått uppfattningen att han är populär i sektorn, säger Nils Gustafsson, doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Han får medhåll av Anders Sannerstedt, lektor i statsvetenskap i Lund.

– Sannolikt kommer han sitta kvar. Framförallt för att han är ny som minister. Vi får se nu hur det blir med regeringsbildningen, men Folkpartiet verkar vilja hålla kvar i de utbildningsrelaterade posterna, säger han.

”Inte osynlig”

Tobias Krantz har dock haft en del koflikter med högskolesektorn.

Den senaste kulminerade i att universitetskanslern Anders Flodström lämnade sin post i juli efter att han hamnat på kollisionskurs med departementet angående hur utbildningskvaliteten ska bedömas.

Studieavgifterna för utomeuropeiska studenter, det nya antagningssystemet och obligatoriets avskaffande är andra kritiserade reformer som drivits igenom under Krantz.

Trots detta tror även Beatrice Högå, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, att han kommer bli kvar.

– Jag tycker inte alls att Tobias Krantz har varit osynlig. Snarare skulle jag säga att han synts mycket och varit aktiv.

Krantz har varit minister sedan i juni 2009. Vad skulle du ge honom för betyg så långt?

– Både bu och bä. Obligatoriets avskaffande var hafsigt genomfört och man hade inte sektorn med sig i beslutet om studieavgifterna. Men detta har sin grund i ett bredare politiskt problem som inte bara handlar om Tobias Krantz, säger Beatrice Högå.