Studenter samlar tusentals mot rasism

- in Nyheter

Fyra studenter blev upprörda av valresultatet och bestämde sig för att hålla en demonstration i Lund. Nu hoppas de att protesten blir ett startskott för ett nätverk mot rasism.

– Vi vill visa att alla inte håller med Sverigedemokraterna, säger Anna-Clara Ivarsson.

I måndags kom de fyra studenterna, Anna-Clara Ivarsson, Cal Ljung, Sten Axelson Fisk och Tuva Richert, spontant på idén att hålla en antirasistisk demonstration som en reaktion på valresultatet.

Demonstrationen, som kommer att hållas i morgon kväll, går ut på att aktivt protestera mot den växande intoleransen som de menar att valresultatet är ett tecken på.

Inspirationen kom från demonstrationerna som hållits i Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi tänkte att vi också måste göra något. Vi vill visa att många är emot rasism, särskilt här i Skåne där Sverigedemokraterna är så stora. Vi vill visa att alla inte håller med, säger läkarstudenten Anna-Clara Ivarsson.

Stort genomslag på Facebook

De har marknadsfört sig genom att sprida ordet genom kompisar och genom att sätta upp affischer på skolan, men mest effektivt har deras Facebook-evenemang varit. Där har demonstrationen nu över 1 400 anmälda deltagare.

– Det är häftigt och stort, säger Sten. Vi tyckte att det hade varit roligt att göra detta med några kompisar, och när över 100 personer som tackat ja var vi jättenöjda.

– Skitkul att det ökat så lavinartat, fyller Anna-Clara i.

Måste erkänna SD:s frågor

De hoppas att demonstrationen kommer mynna ut i ett antirasistiskt nätverk i Lund som resulterar i ett kontinuerligt arbete mot rasism. Det behövs enligt dem en opinion som arbetar för ett mindre rasistiskt samhälle.

– Vi vill motverka att SD:s ståndpunkter blir mer accepterade i samhället. Det inte är okej att skylla orättvisor på invandrare, säger Anna-Clara.

Gruppen är enig om att de etablerade partierna måste lyfta SD:s frågor och problem och att tabut att prata om integration måste försvinna.

– Man kan inte bara säga att man är för eller emot invandring, samhället måste ta sitt ansvar och ta hand om utsatta människor. Vi vill gå från främlingsfientlighet till solidaritet, säger Cal.

Mångfald och människovärde

De menar att många av SD:s budskap är felaktiga, men trots det är det lätt att börja hålla med om man hör något tillräckligt många gånger.

Ett exempel är uppfattningen att Sverige förlorar ekonomiskt på att ta in invandrare.

– Det är istället viktigt att poängtera mångfald och människovärde. Det positiva med invandringen är ju utbytet av idéer, säger Anna-Clara.

– SD:s budskap gränsar mot hets mot folkgrupp enligt mig, och det är inte förenligt med demokratiska värden, menar Sten.

Problematisera resonemang

Syftet med demonstrationen är inte att få bort SD, utan arrangörerna menar att de respekterar valresultatet.

– Men jag tror inte att alla SD:s väljare skriver under på främlingsfientligheten utan röstade på andra grunder, menar Anna-Clara.

– Vi går mot en icke-demokratisk utveckling av samhället. Det finns ingen enkel syndabock, SD:s resonemang måste problematiseras, säger Sten.

– Jag vill påpeka att vi inte vill tysta eller sabba för SD, utan att det istället är viktigt att våga möta dem i sak med motargument istället för att hyscha. Många anser ju att SD:s frågor faktiskt är ett problem, och därför måste man möta dem med andra alternativ, fortsätter Anna-Clara.

Demonstrationen startar på Stortorget kl 19:00 i morgon, torsdag.

Först kommer demonstranterna tåga genom stan för att sedan återvända till Stortorget där olika personer med varierande politisk färg kommer att tala.