Många förtidsröstade på universitet

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

2 436 personer. Så många röstade i förtid på Eden och Kårhuset.

Det tycker Urban Swahn (M) är en mycket bra siffra.

– Jag är väldigt nöjd, särskilt med tanke på att det är första gången någonsin vi hade förtidsröstning i universitetets lokaler, säger han.

Det underlättade för studenter, som i stor utsträckning röstade för första gången och dessutom är dåliga på att folkbokföra sig i Lund, att säga sitt i valet.

Det är den största vinsten med det innan valet den 19 september var möjligt att förtidsrösta på universitet, enligt valnämndens ordförande Urban Swahn (M).

– En stor del av dem som röstade på universitetet var studenter, och de skulle kanske inte ha röstat alls annars. Demokratin tjänar på att så många som möjligt röstar, säger han.

”Bra siffra”

Sammanlagt röstade 2 436 personer i Eden och Kårhuset under de tio dagar som lokalerna var öppna.

– Det är en bra siffra. Jag är väldigt nöjd, särskilt med tand på att det är första gången någonsin som vi hade förtidsröstning i universitetets lokaler. Dessutom var lokalerna enbart öppna under två av de totalt tre veckorna som förtidsröstningen var i gång, säger Urban Swahn.

Kan återvända

Nu ska nymodigheten utvärderas.

– Vi har ännu inte hunnit ta kontakt med universitetet för att höra vad de tycker. Men det ska vi göra nu, säger Urban Swahn.

Förtidsröstningen kan mycket väl komma att återvända till universitetet 2014.

– Jag skulle gärna se att vi får anordna förtidsröstning på universitetet även i fortsättningen. Vi är väldigt tacksamma över att vi fått denna möjlighet, men det är universitetet som bestämmer hur det blir framöver, säger Urban Swahn.