Han har tröttnat på det ständiga säljandet

- in Nyheter

På tisdagskvällen gästades Studentafton av författaren och journalisten Mustafa Can.

Strax innan föredraget pratade Lundagård med honom om de intellektuellas ansvar, bloggosfären och den kommersiella journalistiken.

Mustafa Can slår sig avslappnat ner i en av sofforna i Café Athen och berättar att kvällens föredrag ska handla om Lunds universitet och de intellektuellas roll i samhället.

– I ett samhälle med många illitterata människor och en ständigt hotad opinion är det bara de intellektuella som kan försvara yttrandefriheten. I ett land som Sverige, där yttrandefriheten tas för given, ser deras roll annorlunda ut, säger han och drar paralleller till sin barndoms Kurdistan.

Kritisk mot bloggkulturen

Han menar att Sveriges intellektuella också borde ta större ansvar, vilket snabbt leder in på en diskussion om journalistikens utveckling och dagens bloggkultur. Mustafa Can har gjort sig känd för att skriva långa, djuplodande reportage, och han är i mycket kritisk till sociala medier och bloggarna.

Samtidigt menar han att de är viktiga pusselbitar i debatten.

– De är både av ondo och godo. I länder som Iran och Ryssland med begränsad yttrandefrihet har de varit väldigt viktiga, men det finns tyvärr även jävligt mycket skit på nätet, säger han och fortsätter:

– En blogg funkar bra för att ifrågasätta, men man får inte glömma att de som bloggar inte är betalda och därmed inte kan bedriva någon grävande journalistik. Ofta tar bloggar upp sådant som redan tagits upp i andra medier.

Saknar reportagen

Han saknar bland annat fördjupande kulturreportage och menar att många redaktörer blir nervösa och låter sig påverkas alltför mycket av bloggarna.

– Jag är så trött på att allting alltid bara ska vara säljbart. Vad är det till exempel som fyller hyllorna i bokhandlarna? Jo, självhjälpsböcker och deckare, säger Mustafa Can uppgivet.

Nytt romanprojekt

Mustafa Can berättar att han själv har en roman på gång men svarar kryptiskt på vad den kommer att handla om.

–Den kommer att handla om kollektiva minnen, nedärvda sanningar och myter. Men mer än så vill jag inte berätta, säger han.