Beslut om lägre hyra för studenter överklagas

- in Bostad, Studentliv

Bostadsföretaget Krebo har överklagat hyresnämndens beslut om att sänka studenternas hyra.

– Det kan bli tufft för de som inte har så bra ekonomi att klara den dagliga hushållningen, säger Petter Ek, förhandlare på hyresgästföreningen.

Lundagård berättade i våras om hyresförhandlingarna mellan Krebo, som också kallar sig Spelmansbostäder i Lund, och två av hyresgästerna.

Båda av de boende beviljades sänkt hyra med 500 kronor i månaden i hyresnämnden. Men nu har Krebo överklagat till Svea hovrätt.

För studenterna innebär det att månadshyran tills vidare ligger kvar på 4 600 kronor i stället för 4 100 kronor. Fallet omprövas inte direkt, utan hovrätten fattar först ett beslut om eventuellt prövningstillstånd. Hur lång tid det kommer att ta är osäkert. Skulle sådant tillstånd inte medges står hyresnämndens dom fast och hyresgästerna får retroaktivt tillbaka den extra hyra de har betalat.

Överklaganden ovanliga

Enligt Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, hör ett överklagande inte till vanligheterna i sådana här sammanhang.

– Normalt gör hovrätten inga förändringar i den här typen av fall. Man kan undra varför de överklagar, om det är för att förhala hyressänkningen, säger han.

Petter Ek, som företrädde hyresgästerna i hyresnämnden, menar att hovrättens beslut kan dröja över ett år.

– Även om man får tillbaka pengarna retroaktivt kan det bli tufft för studenter som inte har så bra ekonomi att klara den dagliga hushållningen, säger han.

”Vi vill följa lagen”

I sin skrivelse till Svea hovrätt förklarar Orvar Espert, som företrädde fastighetsägaren i förhandlingen, hur de resonerat inför överklagandet: ”Hyresnämndens beslut tycks återspegla nämndens intresseledamöters ambition att kompromissa. Beslutet, 4 100 kronor i månaden, ligger mitt emellan hyresvärdens och hyresgästernas yrkanden”, skriver han.

Bostadsbolaget har inget intresse av att kompromissa:

– Nej, vi vill följa lagen, säger Orvar Espert till Lundagård.

Blir vägledande

Sedan i våras har fler av Krebos hyresgäster vänt sig till hyresgästföreningen för att få hyresnivån prövad i hyresnämnden.

– Överklagandet verkar vara ett sätt att dra ut på hyressänkningen, säger Christi Kara, en av de berörda hyresgästerna, och hänvisar till det faktum att fler kommer att få hyran sänkt om beslutet om hyressänkning står fast.

Beslutet omfattar visserligen bara de två hyresgäster som är parter i målet men om hovrätten går på hyresnämndens linje kommer senare prövningar av hyresbeloppet att avgöras på samma sätt.

Det innebär att om Krebo inte självmant sänker hyran för alla boende kommer troligtvis den hyresgäst som begär en likadan hyressänkning att få det.

Även den som inte är medlem i hyresgästföreningen kan vända sig till hyresnämnden.