I vår kommer Toddyspexarna att låta tjejer ta plats på scen.
Nu finns det bara två könssegrerade spex i Lund, men inget av dem kommer följa Toddys exempel.
– Vi kommer att fortsätta göra det vi gör på vårt sätt, säger Lundaspexarnas förman Ellen Segerhag.
I går kunde Lundagård berätta att Toddyspexarna beslutat att låta tjejer ta plats på scen i vår.
– Alla i ensemblen är jätteglada, sade förmannen Jakob Lundgren om förändringen, som kom efter en diskussion som inleddes med en debattartikel i Lundagård 2002.
Nu finns endast två könssegrerade spex kvar i Lund: Lundaspexarna och Boelspexarna.
Inget av dem planerar att följa i Toddyspexarnas fotspår.
– Det här är vår konstform och det har alltid varit det. Jag tror att det faktum att vi bara har män på scen har bidragit till att vi har blivit så framgångsrika, säger Lundaspexarnas förman Ellen Segerhag.
– Vi planerar inte att låta killar uppträda. Tjejer får fortfarande inte synas lika mycket som män i samhället, därför behövs Boel, säger Linnéa Ekman, förman för Boelspexarna.
”Häftigt val”
Båda spexcheferna välkomnar dock Toddys beslut.
– Jag tycker att det är jättehäftigt att de väljer att ha tjejer på scen. Många har säkert varit emot det. Men man måste komma ihåg att vi är två olika spex. Toddy har haft tjejer på scen tidigare. Vi har aldrig haft det, säger Lundaspexarnas Ellen Segerhag.
– Boel bildades inte för att konkurrera med andra spex. Boel bildades för att folk undrade var alla duktiga scentjejer tog vägen. Det faktum att Toddy låter tjejer uppträda gör det kanske lite bättre, men det gör inte att världen förändras. Tjejer är fortfarande underrepresenterade när det gäller höga poster i näringslivet, till exempel, säger Linnéa Ekman.
Gammal tradition
Att Lundaspexarnas scen är stängd för kvinnor är en tradition som lever kvar sedan spexet bildades 1886. 1994 grundades Boelspexet för att se till att ge även kvinnor en plats på scen.
Men faktum kvarstår: I Lunds överlägset mest kända spex är det bara män som tillåts vara i rampljuset. Detta har gett upphov till en debatt som återkommit med jämna mellanrum, något som Lundaförmannen Ellen Segerhag har förståelse för.
– Jämställdhet är en jätteviktig fråga och det är bra att det debatteras. Alla har rätt att tycka som man vill, men jag anser inte att vår verksamhet är ojämställd bara för att vi inte har kvinnor på scenen, säger hon.
Boels förman Linnéa Ekman tycker inte heller att Lunda borde låta tjejer ta plats på scen.
– De har profilerat sig på sitt sätt och vi på vårat. Det fungerar bra, säger hon.